Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Όπερα Γκαρνιέ,Παρίσι

     Η Οπερα του Γκαρνιε στο Παρισι,ειναι απο τα πιο εντυπωσιακα μπαροκ,κατα κυριο λογο,κτιρια στο Παρισι.Η κατασκευη του ξεκινησε το 1862 και ολοκληρωθηκε με διαλειμματα,το 1875..Ο συνδυασμος του μαρμαρου με το μπρουντζο και την πετρα,η ποικιλια των ρυθμων απο κλασικο εως το μπαροκ,οι κιονες,τα περιτεχνα διαζωματα και τα γλυπτα στο κανουν την εμφανιση του κτιριου μοναδικη.
Ο πρασινος τρουλος ειναι απο χαλκο και πολλα αγαλματα κοσμουν την προσοψη.

Κατω απο το κτιριο,υπαρχει μια μικρη λιμνη,απο οπου ο Π.Λερου εμπνευστηκε την κρυπτη του φαντασματος,οταν εγραφε Το φαντασμα της οπερας.

   Στο εσωτερικο,η σκαλα απο λευκο μαρμαρο,με την κουπαστη απο κοκκινο και πρασινο μαρμαρο και το μεγαλο φουαγιε με τα ψηφιδωτα στην οροφη προβαλλουν ολο το μεγαλειο της παλιας εποχης.
   Στην κυριως αιθουσα,χωρητικοτητας 2000 θεατων, που περιλαμβανει 5 διαζωματα θεωρειων,κυριαρχει το κοκκινο βελουδο,με τους επιχρυσους γυψινους αγγελους,που ερχονται σε αντιθεση με τη ,ζωγραφισμενη απο τον Σαγκαλ,ψευδοροφη.

















Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Αναγέννηση:Χαρακτηριστικά γνωρίσματα

    Η περίοδος της Αναγέννησης (ο όρος αποδόθηκε τον 18ο αι.), ξεκινά από το 1450 περίπου μέχρι το 1600.Η κύρια έκφραση της βρήκε πρόσφορο έδαφος στην Ιταλία και από εκεί,επεκτάθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη.Υπήρξε μια τεράστια άνθηση σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.Από τις καλές τέχνες,μέχρι τη φιλοσοφία και τον ανθρωπισμό.

     Σε αντίθεση με την περίοδο του Μεσαίωνα, κατά την οποία η καλλιτεχνική δημιουργία ήταν πρωτίστως στραμμένη σε θρησκευτικά θέματα, η αναγέννηση χρησιμοποίησε ανθρωπιστικά και μυθολογικά θέματα.
         
     Η ανανέωση της φιλοσοφικής σκέψης παρέχει στους καλλιτέχνες νέες ιδέες και ειδικότερα ο νεοπλατωνισμός θέτει τον άνθρωπο στο κέντρο του κόσμου. Η μελέτη των αρχαίων κειμένων και η αναγέννηση της φιλολογίας επέτρεψε ακόμα στους αρχιτέκτονες να εγκαταλείψουν τις ,γοτθικού τύπου φόρμες.

Αρχιτεκτονική

          Η αρχιτεκτονική της αναγέννησης χαρακτηρίζεται από μια αναβίωση των Ρωμαϊκών προτύπων με κύρια στοιχεία τις μαθηματικές αναλογίες και την "καθαρότητα" στις γεωμετρικές μορφές. Οι σημαντικές αλλαγές στο αρχιτεκτονικό σχέδιο σημειώθηκαν αρχικά στη Φλωρεντία και γενικότερα στην κεντρική Ιταλία, στα μέσα του 15ου αιώνα.

                  Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της περιόδου στην Ιταλία ήταν οι  Μπραμάντε,      Μπρουνελέσκι,Μικελάντζελο,Ραφαήλ,Βαζάρι,Ντα Βίντσι.

      Η αρχιτεκτονική γοτθικού ρυθμού του μεσαίωνα ευνοούσε περισσότερο κατακόρυφες γραμμές και αυστηρές κατασκευές. Στην Αναγέννηση, η αρχιτεκτονική δίνει έμφαση στις οριζόντιες γραμμές και επιδιώκει την αρμονία στην τελική σύνθεση.
   
 Επιπλέον υπάρχει έντονο το στοιχείο της διακόσμησης, με θέματα δανεισμένα από την αρχαιότητα, τα οποία διανθίζουν τις προσόψεις και το εσωτερικό. Ίσως η πιο αξιοπρόσεκτη αρχιτεκτονική πρακτική είναι οι θόλοι των κτιρίων, εμπνευσμένοι πιθανά από το ρωμαϊκό Πάνθεον.

Ζωγραφική

     Η ζωγραφική γνώρισε έναν μεγάλο αριθμό τεχνικών καινοτομιών κατά τη διάρκεια της αναγέννησης, όπως η τεχνική του sfumato που στηρίζεται στην υπέρθεση διαδοχικών στρωμάτων χρώματος, η προοπτική στην οπτική γωνία, η διακόσμηση και ζωγραφική των θόλων των κτιρίων.
   
Παράλληλα έγινε για πρώτη φορά εφικτή η ζωγραφική με λάδι, μέσω της ανάμειξης του λαδιού με κάποια χρωστική ουσία, η οποία επέτρεψε μια λαμπρότητα και ένα μεγαλύτερο βάθος στην απεικόνιση, ειδικότερα στην δημιουργία σκιών. Επιπλέον, κυρίως χάρη στις έρευνες του ντα Βίντσι, η ζωγραφική σε καμβά αντικατέστησε τη ζωγραφική στο ξύλο.

          Μικελάντζελο,Μπελίνι, Μποτιτςέλι,  ΝταΒιντσι Μαντενια,Βερονεζε,Καρπατσιο,Τζορτζονε,είναι                            μόνο λίγοι από τους πολλούς σπουδαίους Ιταλούς ζωγράφους

Η Ιταλική αναγέννηση στη ζωγραφική επηρέασε και πολλές σχολές του εξωτερικού,όπως η φλαμανδική και η γερμανική.


Γλυπτική

         Ενώ κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα η γλυπτική περιορίστηκε στα θρησκευτικά θέματα, η περίοδος της Αναγέννησης παρουσίασε μια ανανέωση των θεμάτων και σε αυτή την τέχνη. Κύριως στόχος είναι πλέον ο ρεαλισμός και η πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Τα ανάγλυφα υιοθετούν τα θέματα της ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας.
      Τα αγάλματα αποδίδονται τις περισσότερες φορές με πραγματικές ανθρώπινες αναλογίες ή και με μεγαλύτερα μεγέθη, όπως το περίφημο έργο Δαβίδ του Μικελαντζελο.
     Οι καλλιτέχνες προσπαθούν να μιμηθούν τα αρχαία πρότυπα, κυρίως σε ότι αφορά την αναπαράσταση της κίνησης. Επιπλέον τα χάλκινα γλυπτά γνωρίζουν άνθηση.Τέλος, οι αναπαραστάσεις του γυμνού ανθρώπινου σώματος δεν αποτελούν πλέον ταμπού όπως γινόταν στο Μεσαίωνα.

Σημαντικοί γλύπτες ήταν οι  Μικελάντζελο,Ντα Σανγκάλο,Ντελα Ρόμπια,Σανσοβίνο,Ντονατέλο.

   Η βασική διαφορά της Αναγεννησιακής τέχνης σε σχεση με τη γοτθική τέχνη ήταν ότι,δεν χαρακτηρίστηκε από μια επιστροφή στο παρελθόν, αντίθετα, οι νέες τεχνικές σε συνδυασμό με το νέο πολιτικό, κοινωνικό και επιστημονικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε εκείνη την εποχή, επέτρεψαν στους καλλιτέχνες να καινοτομήσουν.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Στην Τουρλωτή...κοντά στη Σητεία!

     Η Τουρλωτή βρίσκεται σε ύψωμα με πανοραμική θέα, στο βόρειο οδικό άξονα προς Άγιο Νικόλαο και σε απόσταση 28 χλμ. από την πόλη της Σητείας.Στη γύρω περιοχή συναντάμε ερείπια της Μινωικής εποχής.