Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ίννσμπρουκ, μπαρόκ κομψότεχνημα

Οσο οργανωνα το ταξιδι,κοιτουσα στο διαδικτυο περι εκδρομης στο Ιννσμπρουκ.
Μετα απο διαφορες σκεψεις,κατεληξα να παρουμε την αγγλοφωνη οργανωμενη ημερησια εκδρομη που ξεκινα απο το Μοναχο,με τα γνωστα σπαστικα των ομαδικων εκδρομων.
Ειχα δει τα δρομολογια στην ιστοσελιδα των Γερμ. τρενων και ειδα οτι ηταν λιγο μπερδεμα αλλα και ακριβα τα εισιτηρια.
Αν χρησιμοποιουσα εν μερει το Bayern ticket,θα ηταν δυσκολο να αλλαζω με τα ωραρια των τρενων ή λεωφορειων,οπως στην περιπτωση του Μιττενβαλντ.Με το τρενο,ηξερα οτι θα ηταν πολυ γραφικη η διαδρομη,αλλα το ιδιο θα ηταν και με το πουλμαν,εφοσον θα διασχιζαμε τις Αλπεις Καρβεντελ,μεταξυ των ποταμων Ινν και Ιζαρ και της λιμνης Αχενζεε.
Συν το οτι θα ειχαμε στο κλιματισμο,στο πουλμαν!Μη γελατε,εκεινη την ημερα δεν επρεπε να κυκλοφορει κανεις εξω,ειδικα το μεσημερι!
Το γκρουπ,προερχοταν απο διαφορες χωρες,ηταν και αλλο ενα ζευγαρι απο Αθηνα.
Ο αρχηγος της εκδρομης ηταν χαμογελαστος αλλα οταν επεσημανα οτι επρεπε να καθομασταν λιγοτερο στο μουσειο Σβαροφσκυ (μουσειο αρπαχτη-απατη,χασιμο χρονου,βαλτε ο,τι θελετε αλλα ηταν στο προγραμμα) και περισσοτερο στο Ιννσμπρουκ με ρωτησε αν ημουν απο την Ελλαδα και ειπε στη συζυγο αστειευομενος,οτι λυποταν που με ειχε παντρευτει!
Αυτος ηθελε να παει νωριτερα στο σπιτι του και εγω του απαντησα οτι εγω ειμαι σε διακοπες.Αφου επελεξα το γκρουπ επρεπε να ακολουθησω.
Που να ηξερε οτι σκεφτομουν να τον ρωτησω γιατι θα γυριζαμε 6 ενω το προγραμμα ελεγε 7 το απογευμα.Τελικα γυρισαμε 6 παρα!Αλλα το υπολοιπο γκρουπ δε το απασχολουσε τιποτα τετοιο,οποτε απλως αποδεχτηκα την κατασταση.
Η διαδρομη,πολυ γραφικη μεσα απο χωρια,με σπιτια,γεματα λουλουδια,κηπους εδω πρεπει να ζει κανεις,ενα καταπρασινο ειδυλιακο περιβαλλον.



Παντου αγελαδες να βοσκουν!Κορυφαια στιγμη,οταν περνουσαμε απο τη λιμνη Αχενζεε.Απο ψηλα,ηταν φανταστικη,αναμεσα στις πυκνοφυτες πλαγιες των βουνων!


Μοναδικης και ανεπαναληπτης ομορφιας ηταν το τοπιο οταν αρχισαμε να κατηφοριζουμε προς την κοιλαδα του Ινν,σαν ζωγραφια!


Ειναι σαν να το βλεπω μπροστα μου ,τωρα που το διηγουμαι...
Καποια στιγμη,φτασαμε στο μουσειο Σβαροφσκυ.Δεν χρειαζεται να αναφερθω σε αυτην την αρπαχτη,το μονο ωραιο ηταν η θεα στα απεναντι βουνα!Καθισαμε μετα την υποχρεωτικη ξεναγηση,σαν τους χαζους για κανα μισαωρο μεχρι να επιβιβαστουμε παλι στο πουλμαν.
Τεσπα,πηραμε το δρομο για Ιννσμπρουκ.Περιμενα τα προαστια,πιο γραφικα,για να πω την αληθεια.
Το πουλμαν σταματησε εξω απο το Χοφγκαρτεν,τους κηπους.Ο,τι πρεπει για να καθισεις μεσα στο νταλα μεσημερι!
Βγηκαμε στην πλευρα του Χοφμπουργκ,του ανακτορου.Ειχα συνηθισει τεραστια μεγαρα και αυτο ηταν μικροτερο.Αν ειχαμε χρονο θα το επισκεπτομουν αν και εχω την εμπειρια των παλατιων της Βιεννης.Προχωρησαμε προς το κεντρο.Στα αριστερα μας ο μπαροκ καθεδρικος ναος.Οχι, δεν μπηκαμε αλλα τωρα το μετανοιωνω,χαχα!
Περασαμε προς τον κεντρικο πεζοδρομο,την Χερτσογκ-Φριντριχτρασσε.Πολυ ομορφα σπιτια,με εντυπωσιακες γυψινες διακοσμησεις,με αποκορυφωμα το Χελμπλινγκχαους,κτιριο σε πρωιμο Γοτθικο ρυθμο,με ροκοκο γυψοτεχνηματα.Το πηρα απο καθε γωνια με την καμερα,εστιαζοντας στις λεπτομερειες!


Η πασιγνωστη Γκολντενες Νταχλ με τα επιχρυσα χαλκινα πλακιδια να γυαλιζει στον ηλιο.


Ο Στατουρμ,διπλα στο Παλαιο Δημαρχειο.


Λογω της ζεστης,που,στο Ιννσμπρουκ του Τυρολο,ειπαμε να παμε ως την αψιδα του Θριαμβου ,διασχιζοντας την Μαρια-Τερεζιενστρασσε.Μπαροκ κτισματα,το ενα ομορφοτερο απο το αλλο.




Μπροστα μας,η αψιδα,που χτιστηκε προς τιμη της Μαριας-Θηρεσιας, επιβλητικη.




Μετα τις καθιερωμενες φωτο,γυρισαμε προς τα πισω,αυτη τη φορα μεσα απο κατι στοες.Πρεπει να ειχε πανω απο 35 βαθμους θερμοκρασια και το λεω εγω,που στην Κρητη εχουμε συνηθισει στις υψηλες θερμοκρασιες!Στριψαμε αριστερα με κατευθυνση τον Ινν.
Τα σπιτια στις οχθες,πολυχρωμα και με φοντο τα βουνα αλλα το ποταμι,θολο,λασπωδες μετριαζε την εικονα.Το μονο ποταμι,που δε μου αρεσε.



Γυρισαμε και καθισαμε να φαμε σε μπυραρια,διπλα στην Γκολντενες Νταχλ,να εχουμε να το λεμε,χαχα!
Ευτυχως,το μενου ηταν και στα Αγγλικα,αν και ειχε ελαχιστα,μη κρεατικα.Μετα το φαγητο ειδαμε τα μαγαζακια με τα αναμνηστικα και πληθος κοσμου να σουλατσαρει. Οι γρανιτες που φαγαμε στα ορθια ειχαν καλυτερο αποτελεσμα πανω μας
.Περνωντας ξανα εξω απο τη Χοφκιρχε ειδα οτι ειχε εισοδο για να δω,με τα τεραστια αγαλματα που εχει μεσα.Δεν μπηκαμε ουτε εκει,ενω υπηρχε χρονος,μαλλον με ξενισε που ειχε εισοδο.Στη Γερμανια,πουθενα δεν ειχε εισοδο.
Εκεινη τη στιγμη,ακουστηκαν οι καμπαμες του καθεδρικου αλλα και παλι δεν πηγαμε,η συζυγος αρχισε να διαμαρτυρεται για το πληθος των εκκλησιων που ειχαμε επισκεφθει...
Το εικοσαλεπτο που εμενε ως το την ωρα αναχωρησης,αναλωθηκε για ξεκουραση στο σκιερο και καταπρασινο Χοφγκαρτεν.
Η διαδρομη στην επιστροφη πρεπει να εγινε απο αλλο δρομο,μαλλον.Οχι τοσο εντυπωσιακο οπως στον ερχομο.Περασαμε περιφερειακα του Μιττενβαλντ και μεσα απο Γκαρμις-Παρτενκιρχεν.
Οταν φτασαμε στο Μοναχο,ο τυπος παλι χαμογελαστος.Μας ειχε προτρεψει να δωσουμε και φιλοδωρημα στον οδηγο,που κουραστηκε με τοσα χιλιομετρα.Δε νομιζω να εδωσε κανεις.Αλήθεια τοσα λεφτα,που παιρνουν αυτες οι εταιρειες,που τα επενδυουν?Ενα τριωρο καθισαμε στο Ιννσμπρουκ και δεδομενων των καιρικων συνθηκων και της μεταφορας,ηταν μια χαρα.
Γυριζοντας στο ξενοδοχειο,δεν καθισαμε και πολυ.Αυτη τη φορα,ειχα σκοπο να παμε στο πασιγνωστο Ρατσκελλερ.Οντως,ομορφο περιβαλλον,ενας σερβιτορος πολυ εξυπηρετικος αλλα πηραμε 2-3 πιατακια και μπυρες,οι τιμες σε πολλα αλλα πιατα ηταν απαγορευτικες.
Καπως,ετσι τελειωσε η μερα.Το βραδυ συζητουσαμε τι θα καναμε την επομενη,Σαββατο,ουσιαστικα τελευταια μερα,εφοσον αναχωρουσαμε Κυριακη ξημερωματα (1 μηνα πριν,ειχαμε ενημερωθει απο την TUIfly οτι η επιστροφη μας θα γινοταν ξημερωματα Κυριακης με την Hamburg International και οχι μεσημερι,τι να καναμε...θα το υπομεναμε).
Aρχικα ελεγα να επισκεφθουμε το ανακτορο Σλαισχαιμ ή να παμε στο Αουγκσμπουργκ.Ειχα ρωτησει για Ροτεμπουργκ,Μπαμπεργκ,Μπερχτενσγκαντεν αλλα ολα ηταν απο 3 ωρες και πανω με 2-3 αλλαγες τρενων και λεωφορειων,οποτε για ημερησια δεν ελεγε(παντα με τη χρηση του Bayern ticket,δε το συζητουσα για γρηγορο τρενο).Η Νυρεμβεργη θα ηταν καλη λυση αλλα τελικα μετα απο συζητηση,καταληξαμε στο Χερρενκιεμζεε,που συνδυαζε καραβακι στη λιμνη Κιεμζεε,το νησακι και το ανακτορο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: