Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Πράγα,Μέρος 2: H Kαστρούπολη

    Η ιστορια της Πραγας ξεκινα τον 9ο αιωνα μΧ,απο το Καστρο της πολης που δεσποζει πανω απο τον Μολδαβα,στο λοφο Χραντσανι.Σωζονται εκκλησιες,μεγαρα,πυργοι ,απο τον καθεδρικο του Αγ. Βιτου μεχρι τα αναγεννησιακα κτιρια των Αψβουργων.

 Με θεα το Μικρο Μερος και το ποταμι.




Το εκκλησιαστικο μπαροκ συγκροτημα του Λορετο,σημαντικος τοπος προσκυνηματος,οπου βρισκεται αντιγραφο του υποτιθεμενου σπιτιου της Παναγιας.Στο κωδωνοστασιο βρισκονται 30 καμπανες του 17ου αιωνα.



Υπεροχες προσοψεις κτιριων κοντα στην εισοδο του Βασιλικου Ανακτορου της Πραγας.


Το μεγαλο αναγεννησιακο ανακτορο Σβαρτσενμπεργκ.Η προσοψη του ειναι διακοσμημενη με τη μεθοδο σγκραφιτο,σχεδια πανω στον επιπεδο τοιχο.










Στο βαθος,το Βασιλικο Ανακτορο,οπου και διακρινεται ο καθεδρικος του Αγ. Βιτου.




Οι πυλες του καστρου φερουν αντιγραφα αγαλματων του 18ου αιωνα,που αναπαριστουν τη Γιγαντομαχια.Στο καστρο,στεγαζεται η Προεδρια της Δημοκρατιας της Τσεχιας.




Η Μονη του Αγ. Γεωργιου,ειναι το πρωτο μοναστηρι της Βοημιας,απο τον 10ο αιωνα.Σημερα στεγαζει τη συλλογη βοημικης μπαροκ τεχνης της Εθνικης Πινακοθηκης.





Ο Καθεδρικος του Αγ. Βιτου ειναι απο μονος του,η ιστορια 1000 ετων.Γοτθικου ρυθμου,στεγαζει τα κοσμηματα του στεμματος και τον ταφο του βασιλια Βεντσεσλας.
      Η εισοδος απο τη δυτικη πλευρα ειναι εντυπωσιακη,με τους διδυμους πυργους και το ροδακα,που παρουσιαζει σκηνες απο τη βιβλικη ιστορια της δημιουργιας.









Η Χρυση Πυλη διαθετει ενα μωσαικο,τη Δευτερα Παρουσια,εργο φιλοτεχνημενο απο Βενετσιανους τεχνιτες,το 14ο αιωνα.





   Στο εσωτερικο,μπορουμε να θαυμασουμε λειψανα των αγιων,τα διαφορα θρησκευτικα εργα τεχνης,απο αναγεννησιακους πινακες μεχρι μοντερνα αγαλματα,καθως και τα πολυ ομορφα βιτρο στα παραθυρα.








Το εκκλησιαστικο οργανο του καθεδρικου.


     Επισης,αξια προσοχης ειναι και το διακοσμημενο με πολυτιμους λιθους,Παρεκκλησιο του Βεντσεσλας και ο ταφος του Αγ Ιωαννη του Νεπομουκ.

Αλλα γνωστα οροθεσια στην Καστρουπολη,οπως αποκαλειται,ειναι το μοναστηρι Στραχοβ,το Χρυσο Σοκακι,οπου εμεναν οι αλχημιστες του βασιλια,καθως και το ανακτορο Τσερνιν.

Ομορφες φωτο,κατω απο το Καστρο,με θεα το Μικρο Μερος.






Αδημονω για την επομενη φορα,που θα επισκεφτω την Πραγα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: