Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Βασιλική Κινστέρνα Ιουστινιανού,Κωνσταντινούπολη

H Βασιλική Κινστέρνα ή Κιστέρνα  είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινουπολη.Βρισκεται στην περιοχη Σουλταναχμετ,λιγα μετρα απο την Αγια Σοφια,στο ιστορικο κεντρο της πολης.
 Διαμορφωθηκε επι αυτοκρατορα Ιουστινιανου,μετα τη Σταση του Νικα,στα μεσα του 6ου αι.,για να υδρευεται η Κωνσταντινουπολη και το κοντινο Μεγαλο Παλατι,οπου κατοικουσε ο Βυζαντινος αυτοκρατορας.




Η κινστέρνα είχε αρχικά 336 μαρμάρινους κίονες ύψους 8 μέτρων, τοποθετημένους σε 12 σειρές με 28 κίονες η καθεμία, σε απόσταση 4 μέτρων η μία από την άλλη. Ωστόσο 60 από αυτούς, στη νοτιοδυτική πλευρά, εντοιχίστηκαν και δεν είναι πλέον ορατοί. Στους κίονες εδράζονται σταυροθόλια φτιαγμένα από οπτοπλίνθους.




Μεγάλο μέρος της δεξαμενής είναι κατασκευασμένο από ερείπια παλαιότερων κτιρίων, πιθανότατα γιατί επρόκειτο για υπόγειο, μη ορατό κτίσμα, αν και ορισμένα στοιχεία του αρχιτεκτονικού διάκοσμου είναι αξιοσημείωτα.




Δύο κίονες, που στηρίζονται σε αρχαίες ελληνικές βάσεις και βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά της κινστέρνας, υποβαστάζονται από ογκόλιθους, όπου έχουν σκαλιστεί δύο ογκώδη γοργόνεια, με ανάγλυφες κεφαλές Μέδουσας, ένα από αυτά τοποθετημένο ανάποδα και το άλλο στο πλάι.



Δεν υπάρχουν σχόλια: