Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Κρουαζιέρα στη Γραμβούσα και το Μπάλο Χανίων

     Αν και μονιμος κατοικος Κρητης,δεν ετυχε ποτε να παω προς το ακρωτηριο της Γραμβουσας και τη λιμνοθαλασσα του Μπαλου,στον Κισσαμο Χανιων.Ετσι λοιπον αποφασισαμε να παμε προς τα εκει και επ'ευκαιριας να δουμε την περιοχη,που τοσα ειχαμε ακουσει.
    Για να παει καποιος εκει,μπορει να το κανει με 2 τροπους.
'Η να παρει το αμαξι και,διασχιζοντας το ακρωτηρι της Γραμβουσας συν πεζοπορια να φτασει στην παραλια του Μπαλου (οχι στο νησακι της Γραμβουσας) ή με τα καραβακια που κανουν 3-4 φορες τη μερα το δρομολογιο,σαν μια μινι κρουαζιερα.Εμεις επιλεξαμε το δευτερο (το πρωτο το καναμε ως ενα σημειο,θα το αναφερω αλλη στιγμη-εντονη εμπειρια!).

   Το καραβι εφευγε 10 το πρωι.Ενα τεραστιο πληθος απο τουριστες,κυριως Ρωτησοι.Που και που κανενας Ελληνας.Ζεστη και στηθηκα στην ουρα για εισιτηριο,διαφωνησα και με την ταμια!
Ξεκινησε η ''κρουαζιερα'' και το βραχωδες τοπιο αρχισε να εμφανιζεται μπροστα μας.
   Το πλοιο,φισκα αλλα μια ωρα,ηταν,θα περνουσε.Η εκμεταλλευση,φυσικα στο ζενιθ,καποιοι ντυμενοι με Κρητικες παραδοσιακες στολες (ο ενας μπορει και να ηταν και Ρωσος (!!!),τραβουσαν τον κοσμο για να βγαλει φωτογραφιες μαζι τους (4 ευρω το αντιτιμο!).Ας μην πω αλλα.


Οι ακτες αποκρημνες,εντυπωσιαζουν.




Το βαθυ μπλε της θαλασσας,σε συνδυασμο με τα βραχια,κανουν μοναδικη αντιθεση.




Ενα μοναχικο εκκλησακι,διακρινεται  πανω στο βραχο.



Φτανοντας στην ακρη της χερσονήσου της Γραμβούσας, στο ακρωτήριο Βουξα, βλέπουμε πλέον την Ημερη Γραμβουσα, όπου υπαρχει και το γνωστο  κάστρο, γιατί η άλλη η Αγρια Γραμβουσα,  ειναι  απρόσιτη με μόνους επισκέπτες και κατοίκους,τα αγρια πουλια. 


Άγρια Γραμβούσα 


Στο βαθος,διακρινουμε τη λιμνοθαλασσα του Μπαλου και στα δεξια,η Ημερη Γραμβουσα,οπου δενουν τα καραβια.



Στο νησακι υπαρχει το εκκλησακι των 12 Αποστολων,οπου και προσκυνησαμε και ειπαμε να δοκιμασουμε να ανεβουμε στο Ενετικο καστρο.Η εξαντλητικη ζεστη,τα μπουλουκια των υπολοιπων συνταξιδιωτων και το αποτομο των σκαλοπατιων,μας αποθαρρυναν.Περιοριστηκαμε σε μερικες φωτογραφιες απο κατω.

Οι Βενετοι αρχισαν να κατασκευαζουν το καστρο το 1579 και το ολοκληρωσαν το 1584,για να αποφυγουν την καταληψη της Κρητης απο τους Τουρκους.Το 1588,καταστραφηκε απο κεραυνο που εβαλε φωτια σε μεγαλη ποσοτητα μπαρουτιου,η οποια υπηρχε αποθηκευμενη.
Ξαναεκτισαν το καστρο το 1630.Οι Τουρκοι τελικα κατορθωσαν να το καταλαβουν το 1692,αφου δωροδοκησαν το Βενετο διοικητη.






Το τοπιο,με τα εκπληκτικα τυρκουαζ νερα συναρπαζει.Πραγματικα δε χορταινα να τραβαω φωτογραφιες!











Κοντα στην ακτη,βρισκεται και ενα ναυαγιο ενος παλιου τσιμενταδικου,που προσαραξε το 1968.





Στη συνεχεια,αναχωρησαμε για το Μπαλο.Το τοπιο και εδω,δειχνει την εξωπραγματικη του ομορφια,ειδικα για τα ελληνικα δεδομενα!



Στα ρηχα σημεια,το νερο δεν ξεπερνα τους 30 ποντους στο βαθος.Επισης ειναι παρα πολυ ζεστο.








Πολυ ενδιαφεροντες γεωλογικοι σχηματισμοι.















Ο γυρισμος μαλλον ηταν βαρετος,ισως μας χτυπησε ο ηλιος!Ειδικα οτan το καραβι,ειχε τοσο κοσμο και τοση φασαρια.Σε καθε περιπτωση,ομως,οι εντυπωσεις ηταν πολυ ομορφες απο αυτο το boat trip!

3 σχόλια:

Νικόλαος Φ. Καρύδης είπε...

Φοβερό άρθρο Αποστόλη, πάνω στην ώρα. Την άλλη εβδομάδα θα κάνω και εγώ την ίδια εκδρομή με την οικογένεια μου. Πολύ καλή η παρουσίαση σου (για άλλη μια φορά). Μπράβο!

Thundersteel είπε...

Nα'σαι καλα!Η πραγματικοτητα ειναι ακομα καλυτερη απο τις φωτογραφιες!

στολες αποκριας είπε...

Απλά ήθελα να αναγνωρίσω πόσο απολαμβάνω αυτό το δείχνουν ως ένα podcast και πόσο μεγάλη είναι αυτό το επεισόδιο ήταν ιδιαίτερα. Ευχαριστώ!