Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Τεατίνερκιρχε,Μόναχο


Η μπαροκ εκκλησια  του Αγ. Γαετανου του ταγματος των Θεατινων (Theatinerkirche) αρχισε να χτιζεται το 1663,για να εορταστει η πολυαναμενομενη γεννηση του γιου και διαδοχου,πριγκηπα Max Emanuel (1662),από τον εκλεκτορα Ferdinand Maria και την Henriette Adelaide της Σαβοιας.

Σχεδιαστηκε από τον Α.Μπαρελι,από τη Μπολονια.Βασιστηκε στον Σαν Αντρεα ντελα Βαλε της Ρωμης.Προκειται για  μια σταυροειδη βασιλικη με τρουλο πανω από τη διασταυρωση του μεσαιου με το εγκαρσιο κλιτος,καθως και με δυο πλευρικα παρεκκλησια.

Απο το 1675 και μετα,τις εργασιες επεβλεπε ο Ε. Τζουκαλι,που ολοκληρωσε τον τρουλο,σχεδιασε το εσωτερικο του  ναου και προσθεσε δυο διδυμους πυργους ,που δεν υπηρχαν στα σχεδια του Μπαρελι.
Η ολοκληρωση της εντυπωσιακης προσοψης ολοκληρωθηκε το 1768 από τον Κυβιγιε και το γιο του.
Οι τεραστιοι πυργοι εχουν υψος 70μ και ο διακοσμος τους αντλει εμπνευση από τη Σαντα Μαρια ντελα Σαλουστε στη Βενετια.

Η προσοψη του Κυβιγιε προεξεχει αρκετα και διακοπτεται από πεσσους και περιτεχνα γεισα.Υπαρχουν επισης κογχες με τις μορφες των ιδρυτων της εκκλησιας,του εκλεκτορα,της συζυγου του,του πριγκηπα-διαδοχου,καθως και του αγιου,στον οποιο είναι αφιερωμενος ο ναος.Στο προστωο,υπαρχουν θυρεοι αοως αυτος της Βαυαριας και της Σαξονιας.
Η προσοψη αποτελεσε εμπνευση για τη μπαροκ αρχιτεκτονικη της Νοτιας Γερμανιας.




 Το λευκο εσωτερικο ερχεται σε αντιθεση με  τα μαυρα εξομολογητηρια και τον αμβωνα.Η υπεροχη διακοσμηση περιλαμβανει γυψινες συνθεσεις,αλληγορικες μορφες και αγγελακια.Η κυριως αγια τραπεζα βρισκεται αναμεσα σε ελικοειδεις κιονες.











Στην κρυπτη, βρισκονται οι ταφοι δουκων και βασιλεων,των ιδρυτων της εκκλησιας,του πριγκηπα και της συζυγου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: