Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

Γραφικές στιγμές απο το Λασίθι : Κριτσά

  Λιγο εξω απο τον Αγιο Νικολαο,συνανταμε το χωριο Κριτσα,χτισμενο αμφιθεατρικα στους προποδες του ορους Καστελος,σε υψος περιπου 350 μ.
Θεωρειται ενα απο τα αρχαιοτερα χωρια της Κρητης,με αδιακοπη ανθρωπινη παρουσια,ειδικα μετα τα υστερομινωικα χρονια και βεβαια ακμη,κατα τη βυζαντινη περιοδο.Ταβερνες,γραφικα καφε κατω απο δεντρα και μαγαζακια,που πουλανε παραδοασιακα προιοντα καλωσοριζουν τους επισκεπτες.
Ειναι ωραιο να τριγυρνας στα σοκακια του χωριου!

      Ο ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας στο κεντρικό δρόμο της Κριτσάς αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα του 19ου αιώνα. Πρόκειται για διμάρτυρο ναό, το νότιο κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, ενώ το βόρειο στον Άγιο Χαράλαμπο.
     Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του μνημείου, η διαμόρφωση του όγκου, των εσωτερικών και εξωτερικών του επιφανειών, καθώς και ο λιθόγλυπτος διάκοσμος των ανοιγμάτων του αποκαλύπτουν ένα οικοδόμημα συγκερασμού της παράδοσης του τόπου με στοιχεία από τη βυζαντινή, βενετσιάνικη και οθωμανική αρχιτεκτονική. Μέσα στο ναό φυλάσσονται αξιόλογες φορητές εικόνες, όπως η Παναγία η Γαλακτοτροφούσα.


Ενα παλαιο εκκλησακι βρισκεται πισω απο την πλατεια Μερκουρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: