Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Η Μαδρίτη των Αψβούργων και των Βουρβόνων , μέρος 2

                                                             Παλάθιο Ρεάλ

Το Παλαθιο Ρεαλ,το Βασιλικο Παλατι της Μαδριτης,εντυπωσιαζει με το μεγεθος και τη χλιδη του,με περιπου 2800 αιθουσες και δωματια.Βρισκεται πανω απο τον ποταμο Μανθαναρες.Για αιωνες αποτελουσε ενα βασιλικο φρουριο,ωσπου μετα απο μια πυρκαγια το 1734,ο Φιλίππος Ε΄ το αντικατεστησε με ενα μεγαλοπρεπες κτισμα.Αποτελεσε την κατοικια της Βασιλικης οικογενειας ως το 1931.




Ο Σαμπατινι εχτισε τη σκαλα της εισοδου.













Η πορσελανινη αιθουσα,οπου οι τοιχοι και η οροφη χτιστηκαν επι Καρολου Γ΄ και ειναι καλυμμενα με πορσελανη,απο το εργοστασιο του Μπουεν Ρετιρο.







   Η επισημη τραπεζαρια (εδω η αιθουσα ηταν σκοτεινη,οταν την επισκεφτηκα) διακοσμηθηκε το 1879.Με τους πολυελαιους και τις νωπογραφιες της οροφης και τις ταπετσαριες θυμιζει το μεγαλειο της εποχης των Βουρβονων.



























Εντυπωσιακη ειναι και η Αιθουσα του Θρονου,με τους χρυσοπορφυρους θρονους και καθρεφτες απο το Βασιλικο εργοστασιο.

Το Καμπο ντελ Μορο ειναι ενα ευχαριστο παρκο που προσφαιρει εξαιρετικη θεα στο παλατι.Εχει διαμορφωθει κατα τα Αγγλικα προτυπα,με μονοπατια,αλση,συντριβανια και αγαλματα.





                                                          

                                                                 Πάρκο Ρετίρο

Το παρκο αυτο εχει δενδροφυτα μονοπατια,αλεες και μια λιμνη για βαρκαδα.
Διαμορφωθηκε το 1632 ενω ανοιξε πληρωε για το κοινο το 1869.

Η κεντρικη εισοδος του παρκου.











Κοντα στη βορεια εισοδο,υπαρχει λιμνουλα,στη μια πλευρα της οποιας,βρισκεται ημικυκλικη κιονοστοιχεια και μπροστα της μια στηλη με τον εφιππο ανδριαντα του Αλφονσο ΙΒ΄

Νοτια απο τη λιμνη,βρσικονται το νεοκλασικο Παλαθιο ντε Βελασκεθ και το Παλαθιο Κρισταλ,που φιλοξενουν εκθεσεις.


                                                                  Πράδο


Το διασημο αυτο μουσειο εχει τη μεγαλυτερη συλλογη ισπανικης ζωγραφικης παγκοσμιως,απο τον 12ο εως τον 19ο αιωνα.Το κτιριο ειναι νεοκλασικου ρυθμου,σχεδιασμενο το 1785.Ανοιξε για το κοινο το 1819.






























Δυο πολυ γνωστα εργα του Γκογια ειναι η Γυμνη Μαχα και η Ντυμενη Μαχα.Δεν ειχα τραβηξει φωτο για να τις αναρτησω εδω αλλα πηρα αντιγραφα,τα οποια εκανα καδρο και τωρα κοσμουν το σαλονι μου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: