Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Στα λιθόστρωτα της Ρόδου και της Σύμης! Ιούλιος 2011, μέρος 2

Την επομενη μερα,μετα το πρωινο,ξεκινησαμε την εξερευνηση της παλιας πολης.Βγηκαμε στη Σωκρατους,οπου ακομα τα μαγαζια δεν ειχαν ανοιξει ακομα και οντως ηταν μια απολαυση,με τοσο λιγο κοσμο.Ανεβηκαμε προς το Σουλειμαν τζαμι,που δεσποζει σε εκεινη την πλευρα,σε ενα απο τα πιο υψηλα σημεια.


Στροφη δεξια,και πλησιαζουμε στη Λοτζια στην κορυφη της οδου των Ιπποτων.





Αποφασισαμε να επισκεφτουμε πρωτα το μεγαλειωδες και επιβλητικο Παλατι του Μεγαλου Μαγιστρου.Το οικοδομημα του 14ου αι,βρισκεται στο πιο ψηλο σημειο της μεσαιωνικης Ροδου και επιβαλλεται στα ματια του επισκεπτη με την εξωτερικη του αυλη,το τειχος και τους πυργους αλλα και στην εσωτερικη αυλη με τα αγαλματα,πραγματικα μια τρομερη αιθηση μεσαιωνικης εποχης.




Το εσωτερικο ειναι ενα συνολο γοτθικων αιθουσων,οπου κυριαρχει η αναγλυφη ξυλινη επιπλωση,οι αναγλυφες ξυλινες οροφες,τα ομορφα ζωγραφισμενα αγαλματα με τα χοντρα κερια στα χερια και οι ιπποτικοι θυρεοι.Υπαρχουν και αιθουσες οπου εκτιθενται στολες και αντικειμενα της εποχης.



Μετα απο αρκετη ωρα στο Παλατι,βγηκαμε εξω και αρχισαμε να κατεβαινουμε τη μεγαλοπρεπη οδο των Ιπποτων.Παρομοιου στυλ κτισματα δεξια και αριστερα,σε καποια απο τα οποια στεγαζονταν οι ''γλωσσες'' των Ιπποτων,απο διαφορες περιοχες της Ευρωπης και τα αντιστοιχα οικοσημα,πανω απο τις πορτες.Τα φλας πηραν φωτια,στιγμιοτυπα απο καθε δυνατη οπτικη γωνια ατης οδου.Ευτυχως δεν ειχε πολυ κοσμο εκεινη τη στιγμη.




Στο τελος του δρομου βγηκαμε στην Πλατεια του μουσειου οπου επισκεφτηκαμε και το Αρχαιολογικο μουσειο.
Μια πολυ ομορφη εισοδος και το περασμα σε μια εσωτερικη αυλη μας εφεραν στην καρδια του μουσειου,οπου παλια στεγαζοταν το νοσοκομειο των ιπποτων.



Το μουσειο εχει διαφορα τμηματα,αρχαιοελληνικο,προιστορικο,οθωμανικο,οπως και μια μεγαλη θολωτη αιθουσα για τους αρρωστους ιπποτες και πολλες επιτυμβιες πλακες.
Μου αρεσε ιδιαιτερα,που πολλα αναγλυφα και αγαλματα βρισκονταν στις εξωτερικες αυλες,διασπαρτα αναμεσα στα λουλουδια,τα δεντρα και μικρες κρηνες.
Τελειωνοντας και απο εκει,προχωρησαμε προς τις πυλες του Ναυσταθμου και της Ελευθεριας.
Σε εκεινη την πλευρα,βρισκονται τα ερειπια του ναου της Αφροδιτης.
Μετα απο ενδελεχη φωτογραφιση,καταληξαμε για φαγητο στην οδο Ορφεους,παλι.

Το απογευμα,αρχισαμε να εξερευνουμε τα διαφορα δρομακια και στενα,οπου καταλαβαινεις,τι σημαινει παλια εποχη.Σχεδον,παντου βλεπαμε αντιστηριγματα απο τη μια πλευρα του δρομου στην αλλη,για να στηριζονται τα σπιτια.Μου αρεσαν οι αποψεις,οπου εβλεπες τη θεα του στενου κατα μηκος,με ολα αυτα τα στηριγματα,με λουλουδια και τις χαμηλες αψιδωτες πορτες των σπιτιων,εκατερωθεν.Εκει αφηνεις τον εαυτο σου να περιπλανιεται (και οπου εβλεπα τουριστες με βραχιολια,να μου κοβουν τις ληψεις,ελεγα και κανα γαλλικο!).




Το σουρουπο μας βρηκε να ψωνιζουμε 1-2 πραγματακια απο τα μαγαζακια και στο τελος για μπυριτσα στην πλατεια των Εβραιων Μαρτυρων,με τα χαγιατια να ξεχωριζουν.
Ξανα αυτο οι κραχτες,με τις υπερβολικες κινησεις αλλα τη δουλεια τους κανουν και αυτοι.Καπου ειχαν και παπαγαλους να επιτελουν τον ιδιο ρολο!Καπως,ετσι περασε η πρωτη ολοκληρη μερα στην παλια πολη Ροδου.Ενα σεργιανι στην ιστορια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: