Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Μόναχο,Ρέζιντεντς,Αγγλικός κήπος

  Αυτη τη φορα,ειπαμε τις επομενες 2 μερες να τις περασουμε πιο ελαφρα.Οταν εχεις τοσες επιλογες στην περιοχη αυτη,δυσκολα αποφασιζεις.Καθε μερα κοιτουσα το προγραμμα και προσθαφαιρουσα πολεις και προορισμους.Και επισης με το δεδομενο οτι θα πηγαιναμε και Ιννσμπρουκ.
 Η πρωτη λοιπον απο αυτες τις δυο μερες,θα ηταν αφιερωμενη στο Μοναχο.Ειχα επιλεξει απο καιρο ενα πρωινο να το περασουμε στο ανακτορο Ρεζιντεντς.Παιρνουμε το μετρο,τσουπ,απεξω.Μεγαλο συγκροτημα κτιριων οπου κατοικουσε η δυναστεια Βιτελσμπαχ.Μπροστα ηταν το Χοφγκαρτεν,οι κηποι.Με μια προχειρη ματια,ειδα δεν ηταν κατι το ιδιαιτερο,ισως του ριχναμε μια ματια την αλλη μερα.
 Η προσοψη πανω στην Ρεζιντεντστρασσε,ηταν εντυπωσιακη με το αγαλμα της Παναγιας,της προστατιδας της Βαυαριας και τα λιονταρια.Εκεινο το τετραγωνο παντως εβγαζε μια μεγαλοπρεπεια.Ρεζιντεντς,Φελντχερνχαλε,μια πολυ εντυπωσιακη αψιδοστοιχια με αγαλματα,στο στυλ του περιστυλιου στη Φλωρεντια και η Τεατινερκιρχε.
 Δυσκολευτηκαμε να βρουμε το εκδοτηριο,αφου η Ρεζιντεντς εχει πολλα τμηματα και διαφορετικες εισοδους.Αναλογα με το τι ηθελες να επισκεφθεις.Αλλα μουσεια ηταν ανοικτα το πρωι και ορισμενα το απογευμα.Τελικα,κατευθυνθηκαμε στην Μαξ-Γιοζεφ Πλατς,οπου ηταν η εισοδος.Ενα εντυπωσιακο μνημειο μπροστα και απεναντι το Εθνικο Θεατρο-Οπερα.
 Μπορω να πω οτι χορτασα να βλεπω θησαυρους,πολυτελως διακοσμημενες αιθουσες,αυλες με αγαλματα,παρεκκλησια!Αρα,οποιος ενδιαφερεται για τετοια πραγματα,μπορει να καταλαβει τη χαρα μου οταν ειδα οτι επιτρεπονται οι καμερες!Παρτυ!
 Αρχικα,ειδαμε την εκπληκτικη συλλογη του θησαυροφυλακιου γενεων των Βιτελσμπαχ.Το ενα κομματι ομορφοτερο και πιο λεπτοδουλεμενο απο το αλλο.Στη συνεχεια περασαμε στην Γκροτενχοφ,μια αυλη με μια τεχνητη σπηλια,με μορφες οντων και το αγαλμα του Ερμη να κανει κινηση προς τον Περσεα απεναντι,για να του απονειμει την εγκριση των θεων,αφου μολις ειχε κοψει το κεφαλι της Μεδουσας!
 Στη συνεχεια,μια απο τις ωραιες αιθουσες που εχω δει σε ανακτορο.Το Αντικβαριουμ,η αιθουσα των προγονων,με τοιχογραφιες,προτομες Ρωμαιων αυτοκρατορων,που χρησιμοποιουνταν ως αιθουσα τελετων.Υστερα περασαμε στις αλλες βασιλικες αιθουσες,εξισου μαγευτικες. Ηταν πολυ θετικο που δεν υπηρχε καθολου κοσμος εκεινη τη στιγμη,σε αντιθεση με τα πιο πολλα παλατια.Ζητημα να ημασταν 6-7 ατομα!
 Οποτε το απολαυσαμε!
 130 αιθουσες ανοικτες στο κοινο,ειδαμε τις πιο πολλες.Το εισιτηριο περιελαμβανε και επισκεψη στο ροκοκο θεατρο του Κυβιγιε.Ενα πολυ ομορφο θεατρο,με κοκκινα βελουδα και πολυτελεις πολυελαιους.
 Ειχε ομως μεσημεριασει για τα καλα.Δεν ειχαμε αντοχη να δουμε και το Αιγυπτιακο Μουσειο.Η αληθεια ειναι οτι ουτε στο Λουβρο ειχαμε δει το Αιγ. τμημα.Αλλα αφου η συζυγος δεν ειχε ιδιαιτερο προβλημα,καθοτι παντα της αρεσε ο,τι ειχε σχεση με την Αιγυπτο,δεν πηγαμε.Μονο μπηκαμε στην Τεατινερκιρχε,που ηταν απεναντι.Στο τελος της ιστοριας μου θα κανω μια γρηγορη απαριθμηση των εκκλησιων που επισκεφτηκαμε (βλεπω τις καθολικες εκκλησιες καθαρα ως μουσεια τεχνης,ετσι bigrin green)
 Ηταν πρωτη φορα που πηγαμε μεσημερι στο ξενοδοχειο να ξεκουραστουμε,μετα απο το φαγητο.Χρειαζοταν και η ζεστη βεβαια πανταχου παρουσα!Απλως ειναι βαρετο το λεω συνεχεια αλλα δεν ελεγε να δροσισει.
 Και μιας και επρεπε να δροσιστουμε αλλα και να ξεκουρασουμε τα ματια μας απο αυτα που ειδαμε στη Ρεζιντεντς,το απογευμα ειχε επισκεψη στον περιφημο Αγγλικο κηπο.
 Δεν περιμενα να αντικρυσω τετοιο πραγμα μεσα στο κεντρο μιας μεγαλης πολης.Απο οτι εχω διαβασει ειναι σχεδιασμενος να θυμιζει τοπιο αγγλικης εξοχης.Ενα τεραστιο παρκο,με αχανεις εκτασεις γρασιδιου,ποταμακια οπως ο Αισμπαχ,οπου κανεις και σερφινγκ,λιμνουλες,οπου δεν πηγαμε,ο Κινεζικος πυργος,μια τεραστια υπαιθρια μπυραρια,με 6000 θεσεις και μια μπαντα να παιζει.
 Το κλου ηταν στον Αισμπαχ,νεολαια να παιζει στα αφρισμενα νερα και να με χαιρετουν οταν με εβλεπαν με την καμερα yahoo
 Χιλιαδες ατομα ξαπλωμενα ,με μαγιω και μπικινι να κανουν ηλιοθεραπεια αλλοι να κανουν ποδηλασια(οι ποληλατες ηταν πολυ επικινδυνοι,δεν ηξερες απο που να φυλαχθεις!),αλλοι να παιζουν μπαλα,οτι μπορει να φανταστει κανεις.
Μακραν οι πιο χαρουμενοι ανθρωποι!
 Θα παρατηρησει καποιος οτι οποτε πηγαιναμε  βραδυνη βολτα,πηγαιναμε στο κεντρο για καμια μπυρα,θελαμε ξεκουραση οχι ξενυχτι,πως θα εβγαινε η επομενη μερα! smile

Μόναχο,ανάκτορο Ρέζιντεντς
Ρέζιντεντς,Αντικβάριουμ
Πράσινη Αίθουσα  
Θέατρο Κυβιγιέ
Θησαυροφυλάκιο 
Αγγλικός κήπος
Αγγλικός κήπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: