Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Τολέδο, ενα ΄΄χωνευτήρι΄΄ πολιτισμών.

  Το ιστορικο Τολεδο βρισκεται πανω απο τον ποταμο Ταγο,στην επαρχια Καστιλη-Λα Μαντσα της Ισπανιας.Περιδιαβαινοντας την πολη,ταξιδευεις σε μια αλλη εποχη.
   Ειναι μια πολη-μουσειο,με εκδηλα τα μεσαιωνικα της χαρακτηριστικα,που δεν εχουν αλλοιωθει τοσο,οσο θα περιμενε κανεις απο τον τουρισμο.Η ιστορια της  ,επισης ειναι συνυφασμενη με την παραμονη ,εκει ,για αρκετα χρονια,του μεγαλου Δομ. Θεοτοκοπουλου.


 Το σημαντικοτερο αξιοθεατο της πολης ειναι ο καθεδρικος ναος,ενας απο τους μεγαλυτερους του κοσμου.Εξωτερικα,ειναι καθαρα Γαλλικου γοτθικου ρυθμου,ενω το εσωτερικο ειναι κυριως των ισπανικων ρυθμων,πλατερεσκο και μουδεχαρ.


 Η κεντρικη πυλη ειναι η Πουερτα ντε λος Λεονες


Το Σκευοφυλακιο και το Θησαυροφυλακιο ειναι πολυ εντυπωσιακα


Το περιφημο ΄΄Τρανσπαρεντε΄΄,ειναι ενα μεγαλειωδες μπαροκ συμπλεγμα απο μαρμαρο,ιασπη και χαλκο,που ξεχωριζει απο την υπολοιπη διακοσμηση του ναου.

Μπαροκ εργο
Αλλη αποψη του εξωτερικου του ναου
Αλλο αξιοθεατο της πολης ειναι το ανακτορο Αλκαθαρ.


η μονη Σαν Χουαν ντε λος Ρεγιες,ο Σαντο Τομε οπου οι επισκεπτες μπορουν να θαυμασουν το διασημο εργο του Ελ Γκρεκο,΄΄Η ταφη του κομη Οργκαθ΄΄.
Επισης,στο σπιτι του Ελ Γκρεκο υπαρχουν πολλοι αλλοι σημαντικοι του πινακες οπως,




Περα απο τα ιστορικα μνημεια,καποιος μπορει να αφιερωσει χρονο στην εβραικη συνοικια.
 Παντως,πραγματικα τα δρομακια και τα πλακοστρωτα,οι πυλες και τα μνημεια πιστοποιουν οτι το Τολεδο υπηρξε χωνευτηρι μουσουλμανικων,χριστιανικων και εβραικων πολιτισμικων επιρροων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: