Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

2.700 φωτογραφικές στιγμές – Βέλγιο και μια βόλτα στη Χάγη και το Λουξεμβούργο : Μέρα 1 - Βρυξέλλες

Ομολογω ότι πριν ξεκινησω το ταξιδι,ειχα σκοπο να βγαλω πολλες φωτο,μια και ηξερα αυτές οι χωρες προσφερονται για κατι τετοιο,σε ένα θιασωτη της φλαμανδικης και ολλανδικης αρχιτεκτονικης αλλα και των καναλιων,που χαρακτηριζουν αυτές τις περιοχες.
Εκ του αποτελεσματος,μπορω να πω ότι ισως υπερβαλαμε λιγο,αλλα δεν μπορουσαμε να σταματησουμε να φωτογραφιζουμε!Περα βεβαια από τα βιντεακια που τραβηξα,αναποσπαστο κομματι του κάθε ταξιδιου μας.
     Ηταν 11 μερες γεματες εικονες:στενα δρομακια,καναλια,αετωματα,οξυκορυφους πυργους αλλα και παρτερια με πολυχρωμα λουλουδια και ομορφα παρκα.
Οι καιρικες συνθηκες δεν ηταν και οι καλυτερες,μεσα στον Ιουλιο.
Τις πιο πολλες μερες ειχε συννεφια (αν όχι ολες),με αυτό το εκνευριστικο ψιλοβροχο και τις φθινοπωρινες θερμοκρασιες.Με αποκορυφωμα βεβαια τη μερα που πηγαμε στη Χαγη,οπου εντονη βροχη και ένα ξεροβορι μας εκαναν να αναρωτιομαστε αν ηταν χειμωνας.Ο καιρος παντως μας απετρεψε να επισκεφτουμε άλλη πολη της Ολλανδιας (σκοπευα να παμε Ντελφτ ή Μααστριχτ).
Και δεν ηταν τοσο προβλημα αυτό αλλα το να εχει τετοιο καιρο και να προσπαθουμε να τραβαμε βιντεο με καμερα και να βγαζουμε φωτο και ταυτοχρονα να κραταμε ομπρελλες,οι οποιες συνεχως διπλωναν λογω του αερα!Δεν πτοηθηκαμε,όμως.Η επιμονη μας δικαιωσε.

  Ξεκινησαμε μια Τριτη του Ιουλιου,με την Aegean απο Αθηνα,μετα από την εσωτερικη πτηση από Ηρακλειο.Μετα από ένα ένα τριωρο στον αερα,που περασε γρηγορα και ενώ θαυμαζαμε τις χιονισμενες κορυφες των Αλπεων αλλα και τα αλπικα λιβαδια της Αυστριας και της Γερμανιας,φτασαμε Βρυξελλες.




Ανακαλυψαμε ότι ηταν λιγο μπερδεμα να βρουμε τους ιμαντες για τις βαλιτσες.Ακολουθησαμε μια ελληνιδα συνεπιβατιδα που φαινοταν να ηξερε και  μετα από κανα τεταρτο (!) βρηκαμε το σημειο.Η διαφορα θερμοκρασιας ηταν αισθητη   .Φυγαμε με 30 και ηρθαμε στους 15!Κατευθειαν σακακια,πανω από τα κοντομανικα (πρωτη και τελευταια μερα με κοντομανικο από μεσα!).
   Πηραμε το τρενο για τον Κεντρικο Σταθμο και μετα από λιγη ωρα φτασαμε.Με πολλη χαρα,διαπιστωσαμε ότι το ξενοδοχειο που ειχα κλεισει,ηταν ακριβως διπλα στο σταθμο! Βest Western Premier Carrefour del’ Europe (ναι το ξερω,ειναι μικρη η ονομασια του!).Το συστηνω,αλλωστε και εγω ακουσα τις παραινεσεις αλλων.

Νυχτερινή αποψη του ξενοδοχείου
Καρακεντρικο,ακριβως πισω από την Grand Place,σε μια μικροτερη πλατεια (Grasmarkt Marche aux Herbes) με μια τεραστια γκαμα φαγαδικων,εστιατοριων,καφε και ολων των ειδων των μαγαζιων,ολογυρα.





  Μια εντονη μυρωδια τηγανητων πατατων μας χτυπησε τα ρουθουνια.Τηγανισμενες σε λαδι ή μηπως σε καθαρο λιπος;Λεω στη συζυγο,Χριστος και Παναγια,ηρθαμε στην πρωτευουσα των λιπαρων;Θα φυγω τουλαχιστον εγω με κιλα παραπανω.καθ’ότι εχω αδυναμια στην ανθυγιεινη διατροφη!
Στο ισογειο του ξενοδοχειου λειτουργει σοκολατερι,οπου πρεπει να τα σκασεις,αν θες να παρεις κανα κιλο από αυτά τα σοκολατακια πολυτελειας.Ακου 70 λεπτα ,το κομματι, στο μισο μεγεθος της Τζοκοντα,γεμιστα με διαφορες γευσεις!
Το δωματιο εβλεπε στην πλατεια αυτή και λιγο πιο περα ,βλεπαμε τον πυργο του δημαρχειου της πολης να ορθωνεται επιβλητικος.




Αφησαμε τα πραγματα και κατεβηκαμε για την πρωτη μας εξορμηση.Η πλατεια αυτή ειχε πολύ κοσμο που σουλατσαριζε,επινε καφε,ετρωγε frites στο χωνακι με μαγιονεζα,βαφλες και ολων των ειδων τους γλυκους πειρασμους!



Στα αριστερα μας η Galeries St Hubert,μια στοα-εμπορικο κεντρο του 17ου αι. με γυαλινη οροφη,χωρισμενη σε 2 τμηματα και περιτεχνα διακοσμημενη με αγαλματα.Αν μη τι άλλο,επιβλητικο και μεγαλοπρεπες κτισμα.Πρωτα μπηκαμε εκει,εμελλε να μπουμε αρκετες φορες,ομορφη βολτα.









Σε καποιο σημειο,η Rue des Bouchers (οδος των κρεοπολων,το μεσαιωνικο της ονομα) με τα πολλα ωραια εστιατορια φτανει ως τη στοα.


 Από εκει κατευθυνθηκαμε προς τη μεγαλοπρεπη,επιβλητικη,μεγαλειωδη,εντυπωσιακη και δεν ξερω και εγω τι άλλο,Grand Place.Ενα σημειο αναφορας για ολους τους επισκεπτες,που συγκεντρωνει τα καλυτερα δειγματα της φλαμανδικης αρχιτεκτονικης του 17ου αι. ,κατά κυριο λογο.
Φυσικα δεσποζει το εκπληκτικο γοτθικο Δημαρχειο του 15ου αι. με τον υπεροχο πυργο,υψους 96 μετρων.Τα κτιρια από ότι διαβασα ξαναχτιστηκαν στις αρχες του 18ου αι,μετα τις συντριπτικες ζημιες που υπεστησαν το 1695 από τους Γαλλους.










Όλα τα κτιρια εντυπωσιαζουμε και για μενα ηταν απολαυση να φωτογραφιζω τις παμπολες αρχιτεκτονικες λεπτομερειες!

















Μετα από αρκετη ωρα ενδελεχους παρατηρησης,κατευθυνθηκαμε προς την περιοχη που βρισκεται το Χρηματιστηριο.
Ένα από τα πιο ομορφα κτιρια της πολης,νεοκλασικου ρυθμου του 19ου αι,με μια περιτεχνη σκαλιστη προσοψη,με αναγλυφα και αγαλματα.






Η πισω μερια είναι απεναντι από το νεογοτθικο ναο του Αγ. Νικολαου.




Εκει φαγαμε και τις πρωτες frites με μαγιονεζα (μιαμ-μιαμ!).Δυσκολευτηκαμε να πουμε τι ακριβως θελαμε,αφου όλα ηταν στα γαλλικα και από αγγλικα,γιοκ.
Ένα προβλημα που θα το βλεπαμε συνεχεια,αφου τα παντα ηταν στα γαλλικα ή στα φλαμανδικα και πολύ σπανια στα αγγλικα.
Αρχισε το ψιλοβροχο και μετα από λιγο γυρισαμε στο ξενοδοχειο.
Το υπολοιπο της μερας περασε κανοντας μια βολτα στην πολυβουη Λεωφορο Αnspach,φτασαμε μεχρι την πλατεια De Brouckere και το Φλαμανδικο Θεατρο του 19ου αι.







Χαραγμενη στη μνημη μας είναι η πρωτη εντυπωση από τη νυχτερινη Grand Place.Μαεστρικα φωτισμενη,με πληθος κοσμου να πηγαινοερχεται.Μετα τις 10 γινεται ένα οπτικοακουστικο σοου με επικεντρο το Δημαρχειο ,και πολυχρωμα φωτα να το φωτιζουν και τον πυργο να αλλαζει χρωματα!Το ακομα πιο ωραιο,είναι ότι μπορουσαμε να δουμε αυτην την εναλλαγη των χρωματων πανω στον πυργο ,από το δωματιο μας!













Ετσι,ηρθε το τελος της πρωτης μερας στην Κατω Πολη των Βρυξελλων,με τις καλυτερες των εντυπωσεων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: