Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Mέρα 8 : Βρυξέλλες,Leuven

Την αλλη μερα,το προγραμμα συνεχιζοταν ως εξης,το πρωι Βρυξελλες και το απογευμα επισκεψη στο Leuven.
Από τη λεωφορο Αnspach,περπατησαμε ως τη Rue Nueve,που είναι ο κεντρικος πεζοδρομημενος εμπορικος δρομος των Βρυξελλων,η χαρα των γυναικων,χαχα!Σε ένα στενο,διπλα στο δρομο,υπαρχει η Πλατεια Μαρτυρων,με μνημειο για τα θυματα της εξεργεσης του 1830,για την ανεξαρτησια της χωρας.Μια πολύ ομορφη συμμετρικη πλατεια,με νεοκλασικα κτιρια,αρκετα ασυνηθιστο για την αρχιτεκτονικη των Βρυξελλων.








Πανω στη Rue Nueve,αναμεσα στις αλυσιδες των πολυκαταστηματων,βρισκεται και ο ναος της Notre Dame de Finistere,στο στυλ ιταλικου μπαροκ με πολύ ομορφο σκαλιστο ξυλογλυπτο αμβωνα,υπεροχους αναγεννησιακους πινακες και τα εκπληκτικα βιτρω,στο εσωτερικο του.












Νωρις το μεσημερι και αφου ξαναεπιδοθηκαμε σε βρωση Βελγικων κρεατικων,ξεκινησαμε για το Leuven,μια παλια ιστορικη Φλαμανδικη πολη,πανεπιστημιουπολη στις μερες μας.
Ισια από τον κεντρικο σταθμο,






φτασαμε στη στενη τριγωνικη Fochplein,οπου κανανε εργα (σε αρκετες πολεις ειδαμε εργοταξια).Στη μεση της πλατειας,βρισκεται η κρηνη Σαπιεντζα,οπου ενας φοιτητης ριχνει νερο στο αδειο κεφαλι του!Ακριβως,διπλα βρισκεται η επισης,τριγωνικη Grote Markt,






με το δημαρχειο γοτθικου ρυθμου της Βραβαντης του 15ου αι ,να δεσποζει.Φεγγιτες,ακροπυργια,σκαλιστα διακοσμητικα αναγλυφα και πληθος μεσαιωνικων αγαλματων υστερογοτθικου ρυθμου επηρεασμενα από τη Βιβλο και τα λαικα παραμυθια,κοσμουν το κτιριο.





Απεναντι,ο γοτθικος ναος του Αγ. Πετρου του 15ου-16ου  με τα τεραστια αντερεισματα,φιλοξενει το Μουσειο Θρησκευτικης Τεχνης (δεν το επισκεφθηκαμε).




Περιπλανηθηκαμε στα γυρω στενα,με τα χαρακτηριστικα φλαμανδικα σπιτια να μας συντροφευουν στο κάθε βημα και τα εντυπωσιακα αετωματα να αιχμαλωτιζουν το βλεμα μας.






 Πιο περα,ένα μικρο φιδογυριστο ποταμακι εδινε τη δικη του νοτα,οποτε βγαλαμε αρκετες φωτογραφιες με φοντο,αυτό.





Στριβοντας,φτασαμε στην Oude Markt,η οποια είναι το κεντρο της κινησης της πολης.Μια μεγαλη,ομορφη πλακοστρωτη πλατεια,ορθογωνιου παραλληλογραμμου σχηματος με τα κοκκινα τουβλινα κτιρια να εντεινουν την  καθαρα μεσαιωνικη ατμοσφαιρα.Στα μπαλκονια,ηταν κρεμασμενες σημαιες με θυρεους μου θυμισε ταινιες τυπου ΄΄Ιβανοη΄΄! Στο ισογειο των κτιριων,φιλοξενουνται πληθος καφε και εστιατορια. Ένα καφεδακι σ’αυτόν τον υπεροχο χωρο,ηταν μια απολαυση!Η απουσια τροχοφορων,συνtελουσε στη γραφικοτητα του σημειου.







 Γυρισαμε τα γυρω στενα,θαυμαζοντας τα κοκκινα τουβλινα κτιρια με τα αετωματα.Περασαμε στην Ladeuzeplein,μια ευρυχωρη πλατεια,με τη βιβλιοθηκη του Πανεπιστημιου να κυριαρχει.Σε περιοπτη θεση, στο κεντρο της πλατειας,υψωνεται το Totem,ένα ομοιωμα ‘’σκαθαριου’’,να διατρυπιεται από ένα σιδερενιο στύλο υψους 23 μ.,ένα ομολογουμενως παραδοξο αξιοθεατο,αν και δεν μπορουσαμε να καταλαβουμε καποιο προφανη συμβολισμο του.






 Αρχισε να βραδυαζει και πηραμε το δρομο του γυρισμου για τις Βρυξελλες.Η γνωριμη περιοχη με τα φαγαδικα στο κεντρο της πρωτευουσας μας καλουσε να κανουμε την καθιερωμενη επισκεψη!


Δεν υπάρχουν σχόλια: