Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Mέρα 6 : Χάγη


Μετα την ΄΄ξεκουραση΄΄ του Σαββατου στις Βρυξελλες,η Κυριακη προσφεροταν για εκδρομη!Ο καιρος,συνηθισμενος,που να ξεραμε ότι θα χειροτερευε τοσο…
Σειρα ειχε η Ολλανδια και πιο συγκεκριμενα η Χαγη,που θα μπορουσε να συνδυαστει και με τη Ντελφτ,λογω κοντινης αποστασης.
Στο γκισε,ανακαλυψαμε ότι τα εισιτηρια ηταν πιο ακριβα,σε σχεση με το Λουξεμβουργο.Μου εκανε εντυπωση,που το Λουξεμβουργο ηταν 3 ωρες μακρια και ηταν φτηνοτερα από τη Χαγη,που ηταν 2 ωρες.Ισως,να είναι θεμα της κάθε χωρας,δεν ξερω.Και επειδη ηταν Κυριακη,ηδη υπηρχε εκπτωση,ετσι κι αλλιως.
Οσο απομακρυνομασταν από τις Βρυξελλες,αρχισαμε να παρατηρουμε μια διαφορα στο τοπιο.Πιο πρασινο,πιο γραφικο (παντα σε σχεση με το Βελγιο) αλλα και καποια διαφορά στην αρχιτεκτονικη των χωριων.Kαι εδώ,όλα επιπεδα.
Ο καιρος,δυστυχως,φαινοταν ολο και πιο βροχερος,τα συννεφα ηταν πολύ χαμηλα.Χοντρες σταγονες αρχισαν να χτυπανε τα τζαμια στο βαγονι και εγω από μεσα μου να λεω,΄΄δεν είναι δυνατον,εδώ ηρθε προωρος χειμωνας΄΄.
Καποια στιγμη κατεβηκαμε στο έναν από τους δυο σιδηροδρομικους σταθμους της Χαγης,τον Holland Spoor που είναι για τα τρενα,προερχομενα από άλλες χωρες.Φτανοντας στην στην εξοδο,διαπιστωσαμε ότι η βροχη ηταν σχεδον καταρρακτωδης και ένα ξεροβορι εμποδιζε να ανοιξεις την ομπρελα.Εμεις,χωρις καποιο αδιαβροχο,με μικρες ομπρελες,δεν ηταν δυνατον να βγουμε χωρις να γινουμε παπακια!



Περιμεναμε περιπου 40 λεπτα,μεχρι να μειωθει η ενταση της βροχης και του ανεμου,το ιδιο εκαναν και αλλοι.Μερικοι παλι,κινουνταν ανετα,σαν να ηταν συνηθισμενοι σε τετοιο καιρο,Ιουλιο μηνα.
Βγαινοντας εξω,βγαλαμε εισιτηρια με το τραμ για το κεντρο της πολης.Κατεβαινοντας στη σταση,η βροχη ειχε ξαναρχισει,ομπρελες ειχαν ανοιχτει.Το προβλημα μου ηταν πως θα χρησιμοποιησω την καμερα,εφοσον υπηρχε και αερας.Περπατησαμε λιγο σε έναν  πεζοδρομημενο εμπορικο δρομο,την Vlaamingstraat με  ένα σωρο αλυσιδες καταστηματων τυπου mall. 






Xωθηκαμε σε ένα  από αυτά να χαζεψουμε λιγο και να τσιμπησουμε κατι.Κατευθυνθηκαμε προς την Grote Kerk,ένα ναο του 16ου αι,σημαντικο μερος του οποιου ανοικοδομηθηκε τη δεκαετια του 1980.




Εκει,η βροχη παλι δυναμωσε και αρχισαμε τη μαχη να ξανα-ανοιξουμε τις ομπρελες.Σουρρεαλιστικη εικονα,να μου εχει διπλωσει η ομπρελα,να προσπαθω να μην παει νερο στη βιντεοκαμερα και τη συζυγο,να με παιρνει φωτογραφια!Αυτα είναι για να τα θυμαται κανεις.



Ρωτωντας,φτασαμε σε ένα από τα κυριοτερα σημεια της πολης,το Hofvijver,μια λιμνη,πρωην ταφρος,που προστατευει το καστρο της πολης.Εκει πραγματικα,ηταν μαγευτικα.Τα κτιρια του ολλανδικου κοινοβουλιου με τους πυργισκους δημιουργουσαν μια υποβλητικη,μεσαιωνικη ατμοσφαιρα.Μια ατμοσφαιρα,που γινοταν εντονοτερη καθως εβρεχε (θυμιζε χιονονερο!) και υδρατμοι σχηματιζαν μικρα συννεφακια πανω από την επιφανεια της λιμνης.Ο χωρος προσφεροταν για φωτογραφιες,από όλα τα σημεια.Η αυξομειωση της εντασης της βροχης,συνεχιζοταν και σε εκεινο το σημειο ελαχιστοι ανθρωποι βρισκονταν ή ειχαν καταφυγει σε υποστεγα.






Απεναντι,βρισκοταν το Γκεφανγκενποορτ,η εισοδος του καστρου του 14ου αι, των κομητων της Ολλανδιας,οπου τωρα είναι μουσειο με εκθεση αντικειμενων βασανισμου (μπρρρρρ!).Πιο διπλα,η παλιοτερη γκαλερι εργων τεχνης στη χωρα,η Γκαλερι Πρινς Βιλεμ Ε΄.Θα ηθελα πολύ να μπαιναμε στη γκαλερι αλλα ειχαν ηδη κλεισει.





Kαποιες αλλες αποψεις της πολης...






 Αποφασισαμε ότι δε γινοταν να συνεχιστει αυτό το κρυφτουλι με τη βροχη.Η συζυγος,παρολ’αυτά προτεινε να συνεχισουμε και να κανουμε και μια επισκεψη στη Ντελφτ.Δε συμφωνησα,προτιμησα να την αφησουμε για άλλη φορα,στα πλαισια ενός ολλανδικου ΄΄τουρ΄΄.
Στη διαδρομη της επιστροφης,καμια ωρα εξω από τις Βρυξελλες ,ο καιρος ειχε ηδη μεταστραφει εντπωσιακα,αφου ειχε βγει ηλιος και δεν ειχε σχεδον καθολου συννεφια!Απιστευτο και όμως αληθινο!
Γυριζοντας στο ξενοδοχειο,ο ηλιος ηταν λαμπερος και εγω ειχα ψιλονευριασει,με τον καιρο της Ολλανδιας,τοσο για τη Χαγη οσο και για τη Ντελφτ που σκοπευα να παμε.Αλλα δεν πειραζει,καλα να ειμαστε να ξαναπαμε!
Η βραδυα περασε με μπυριτσα και τσαρκα στο κεντρο των Βρυξελλων.Ηδη σκεφτομασταν την επομενη μερα…εκδρομη στη Μπρυζ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: