Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Μέρα 4 : Aμβέρσα

H επομενη μερα ηταν η πρωτη εκδρομη εντος Βελγιου και εκτος Βρυξελλων.Προορσμος η Αμβερσα.Μεχρι το τελος του προγραμματισμου,δεν ηθελα να τη βαλω αλλα σκεφτομουνα μια ημερησια για Αμστερνταμ.
Επειδη ομως δεν επρεπε να ''σκοτωσουμε'' το Αμστερνταμ μεσα σε 6-7 ωρες,τελικα εβαλα στη θεση του την Αμβερσα.Εκ του αποτελεσματος,μπορω να πω οτι επραξα αριστα!
Κοντινος,στις Βρυξελλες,προορισμος,αποτελεσε μια πολυ ευχαριστη εκπληξη για μενα. Χτισμενη στην ανατολικη οχθη του ποταμου Scheldt,η πολη προσφερει μεγαλη ποικιλια αξιοθεατων και αποτελει,όπως εμαθα,το κεντρο του διεθνους εμποριου διαμαντιων.
Δεν περιμενα να με εντυπωσιασει τοσο,το ιστορικο κεντρο.
Μετα απο 35 λεπτα στο τρενο,φτασαμε στον Κεντρικο Σταθμο.Ενας εκπληκτικος  μνημειωδης σταθμος των τελων του 19ου αι,τοσο στο εσωτερικο του οσο και στο εξωτερικο του.Ενας τεραστιος θολος στεφανωνει το κτιριο,με πυργισκους.Εξισου επιβλητικη προσοψη που φαινεται από μακρια.




Το πολυχρωμο εσωτερικο είναι υπεροχα διακοσμημενο με 20 διαφορετικα ειδη μαρμαρου και πετρας.Θυρεοι και αναγλυφα συντελουν στη θετικη εντυπωση.Το ειδικο σημειο εδώ είναι που,με το που φτανεις στο κατωτατο επιπεδο,αρχιζεις να ανεβαινεις με τις κυλιομενες και βλεπεις μπροστα σου τα αναγλυφα.Ηδη η Αμβερσα αρχισε να μας αποκαλυπτει τη μεγαλπρεπεια της!



Βγηκαμε εξω και με τα ποδια,κατευθυνθηκαμε προς το ιστορικο κεντρο.Διασχισαμε την κυρια εμπορικη αρτηρια,την Leysstraat.Εχω δει πολλα ομορφα επιβλητικα κτιρια κατά καιρους αλλα εδώ,εμεινα με ανοικτο το στομα!Μεγαλοπρεπη μπαροκ κτιρια με εκπληκτικα διακοσμημενα αετωματα,επιχρυσα  και πετρινα αγαλματα,βουτυρο στο ψωμι μας.Οι καμερες ειχαν παρει φωτια!Ο καιρος ηταν μεν συννεφιασμενος αλλα ευτυχως,δεν ειχε το γνωστο ψιλοβροχο,τουλαχιστον όχι ακομα.










Καποια στιγμη,βρεθηκαμε σε μια κεντρικη πλατεια και στριψαμε αριστερα,με κατευθυνση την  Γκροτε Μαρκτ,τον ομφαλο του ιστορικου κεντρου.Μπροστα μας απλωνοταν η Groenplatz,η Πρασινη Πλατεια,στο βαθος ορθωνοταν επιβλητικα ο πυργος του καθεδρικου.










Εκει ειχε στηθει παζαρι,που πουλουσαν ολων των ειδων τα φαγωσιμα,αναμνηστικα,διαφορα τοπικα προιοντα.Και ξαφνικα αρχισε να βρεχει!
Φτου!Με το που φτασαμε,βρεθηκε να το κανει;Μπηκαμε σε ένα μικρο υποστεγο μαζι με αλλους,μεχρι να σταματησει.Ηταν από τις βροχουλες,που σε εμποδιζουν να φωτογραφισεις.Ευτυχως σε ένα δεκαλεπτο(!) σταματησε προς καλη μας τυχη και βγηκαμε εξω.
Προχωρησαμε προς τον γοτθικο Καθεδρικο της Παναγιας του 16ου αι,ένα εκπληκτικο οικοδομημα,με έναν πανυψηλο βαθμιδωτο καμπαναριο 123 μετρων να δεσποζει στην παλια πολη.Οπως το κανω συχνα όταν βλεπω ογκωδεις  εκκλησιες,πλησιασα στη βαση του πυργου και κοιταξα προς τα πανω,ενοιωθα σα νανος που τον απειλουσε  ενας τεραστιος ογκος!


Προχωρησαμε στα ενδοτερα του ναου.Αφισες μας πληροφορησαν ότι υπηρχε μια εκθεση εργων του Ρουμπενς (τεκνο της Αμβερσας).Δεν μπηκαμε στο κεντρικο κλιτος αλλα μαζι με αλλους,βγαλαμε φωτο από εκει καποιες αποψεις του εσωτερικου,ακομα και καποιους από  τους πινακες και τα τριπτυχα που ηταν κρεμασμενα,προς διαμαρτυρια ενός υπευθυνου,που μας ειπε ότι ηταν χωρος για προσευχη και όχι για φωτογραφιες!



Μεσω ενός στενου δρομου,η Γκροτε Μαρκτ αρχισε να μας αποκαλυπτει την ομορφια της.Δεσποζουσα θεση καταλαμβανει το Δημαρχειο του 16ου αι,περιτεχνα διακοσμημενο με το ομορφο αετωμα στο μεσο του κτιριου να κυριαρχει.Αναγλυφοι θυρεοι και σημαιες με αλλους θυρεους κατά μηκος της προσοψης με εκαναν να σκεφτομαι πως θα ηταν η Χρυση Εποχη της αναπτυξης της,όπως ειχα διαβασει στο διαδικτυο.Στη βορεια πλευρα της πλατειας υπαρχουν υπεροχα συντεχνιακα κτιρια,στα προτυπα της Grand Place των Βρυξελλων.


























Με τη φωτ. μηχανη τραβηξα με ζουμ όλα τα επιχρυσα,μαλλον αγαλματακια που κοσμουσαν τις κορυφες των αετωματων των κτιριων της πλατειας.Αυτες τις φωτο εχω σκοπο να τις βαλω σε αλμπουμ,με αντιστοιχες που τραβηξα και από τις άλλες πολεις.
















  Στη μεση της Γκροτε Μαρκτ,κυριαρχει η κρηνη του Brabo που πεταει το χερι του μυθικου γιγαντα Αντιγονου στον ποταμο Scheldt.Καταφεραμε να τραβηξουμε αρκετες φωτο διαφορα σημεια του συμπλεγματος,παρα τον υπολοιπο κοσμο που ηθελε να κανει το ιδιο!




Αφου περιπλανηθηκαμε σε καποια στενα γυρω από την πλατεια,και καποια κοπελα απολαμβανε τις βιτρινες μαγαζιων με Βελγικες δαντελες


 καθισαμε για ένα συντομο γευμα σε εστιατοριο με διαφορα πιατα κρεατικων.
Το ποταμι προς το οποιο κατευθυνθηκαμε λιγο αργοτερα,δεν ειχε καποια γραφικοτητα.Στο  βαθος βλεπαμε το λιμανι.Σ εκεινο το σημειο υπηρχε κατι σαν βεραντα οπου εχεις θεα γυρω-γυρω ενώ λιονταρια στηριζομενα σε ασπιδες,φρουρουσαν.



Συνεχισαμε κατά μηκος του ποταμου φτανοντας στο παλαιο καστρο της πολης,στην πυλη του οποιου στεγαζεται το Ναυτικο Μουσειο,χτισμενο μεταξυ 10ου και 16ου αι.Μεσαιωνικο,ομορφο καστρο με επαλξεις,ιδανικο για φωτογραφιες,με ένα αγαλμα δρακου στην εισοδο.




 Και εκει πληθος θυρεων ενισχυαν την επιβλητικη εικονα.














Απεναντι,από το καστρο υπαρχει το τουβλινο Φλεεσχαουζ,το κτιριο της συντεχνιας των κρεοπωλων,των αρχων του 16ου αι.Ογκωδες,με κομψους πυργους,ακροπυργια και αετωματα ένα ωραιο αξιοθεατο.




Πισω υπαρχει μια πολύ ησυχη γραφικη γειτονια με τουβλινα κτιρια με μπαλκονια που προεξεχουν,αψιδωτες στοες και κλασικους πλεον,πυργισκους,που σε ταξιδευουν σε μια άλλη εποχη.Αυτες οι καμαρες,μας αρεσαν πολύ.Γενικα αυτό το κοκκινο τουβλο,που απαντιεται συνηθως στο Βελγιο στην αρχιτεκτονικη των κτιριων,δημιουργει ένα ιδιαιτερο αισθητικο αποτελεσμα.





Ικανοποιημενοι,γυρισαμε στην Γκροτε Μαρκτ και καθισαμε για βαφλα,η οποια δεν ηταν και κατι το ιδιαιτερο,μαλλον δεν παραγγειλα το σωστο ειδος.Οι τιμες βεβαια λογικα,τσιμπημενες σε τετοιο κεντρικο σημειο.Αναμενομενο.
Αργα το απογευμα μετα από αρκετες ωρες στην Αμβερσα,γυρισαμε στον Κεντρικο Σταθμο με τα ποδια παλι,χαζευοντας την κινηση που ειχε αυξηθει με τη σχετικη βελτιωση του καιρου.Οι ωμοι μου ηταν πιασμενοι εφοσον κουβαλουσα ολη μερα το σακιδι ομε τα απαραιτητα και στην επιστροφη στο ξενοδοχειο,το χαλαρωτικο μπανιο ηταν ο,τι επρεπε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: