Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Μέρα 5 : Mini Europe,Βρυξέλλες

H πεμπτη μερα του ταξιδιου,μας βρηκε στις Βρυξελλες.Καναμε μια αλλαγη στο πλανο και επιλεξαμε να επισκεφτουμε το πρωι το Mini Europe με τις μινιατουρες και το Atomium,στην ευρυτερη περιοχη των Βρυξελλων.Το γνωριμο ψιλοβροχο,πανταχου παρον.
Αρχικα ειχα το φοβο ότι θα μας εμποδισει να ειμαστε ανετοι στο παρκο αλλα αυτυχως διαψευστηκα.Πηραμε το μετρο και κατεβηκαμε στη σταση Χεηζελ,ακριβως εξω από το γνωστο σταδιο (από τα γεγονοτα του 1985),πρωην Χεηζελ,νυν Ρουα Μπωντουεν.
Το Ατομιουμ δε μας ενδιεφερε,περα από μερικες εξωτερικες φωτο που τραβηξαμε.Αρχισε να ψιλοβρεχει,την ωρα που παιρναμε τα εισιτηρια για το Mini Europe.Περνωντας μεσα στο παρκο,ειχε πλακα όταν πρωτοαντικρυσαμε τις πρωτες μινιατουρες.Λιγος κοσμος,με ανοιγμενες τις ομπρελες.Μετα από το κλασικο δεκαλεπτο, η βροχη σταματησε και μας αφησε απερισπαστους για την  εξερευνηση του παρκου.Σκετη απολαυση!Ηταν το πρωτο παρκο τετοιου ειδους που επισκεπτομασταν και πραγματικα μας αρεσε πολύ!
Τι φτιαξανε οι ανθρωποι,με τι λεπτομερεια,συνδιασμενη με την κινηση και με μικρα ρυακια ολογυρα! Η κλιμακα είναι 1:25,εκτος του Βεζουβιου.
Τα πιο εντυπωσιακα εκθεματα ηταν για μενα,ηταν το Κοινοβουλιο στο Λονδινο και η Grand Place των Βρυξελλων (oλα τα λεφτα!),ο Βεζουβιος με τον καπνο να βγαινει από τον κρατηρα,το Παλατι των Δογηδων στη Βενετια,η μονη του Μελκ στην Αυστρια,η Αψιδα του Θριαμβου στο Παρισι,τα λουτρα Σετσενι στη Βουδαπεστη.Γενικα,το κάθε εκθεμα ειχε τη δικη του χαρη.
Πλακα ειχαν τα τρενακια και οι βαρκουλες μινιατουρες,που γυριζαν από το ένα σημειο στο άλλο!
Ηταν πολύ ομορφα και μου φαινεται ότι τετοια θεματικα παρκα αρεσουν μαλλον περισσοτερο στους μεγαλους,παρα στους μικρους!Θα περιμενα βεβαια να υπαρχουν και αλλα αντιπροσωπευτικα εκθεματα,όπως ας πουμε ο Αγ.Πετρος,η Παναγια των Παρισιων ή το κοινοβουλιο της Βουδαπεστης.Αληθεια ξερει καποιος,αν αυτά υπαρχουν σε άλλο αντιστοιχο θεματικο παρκο σε άλλη χωρα;
Μετα από κανα διωρο,ειπαμε να καθισουμε να τσιμπησουμε κατι προχειρο στο εστιατοριο του Mini Europe (περιορισμενη γκαμα πιατων).Μαλλον επρεπε να βγουμε στην εξοδο,οπου ειχε πιο πολλα εστιατορια,ακομα και ένα ελληνικο!

























Γυρισαμε μεσα στο ψιλοβροχο,που ειχε ξεκινησει παλι.
Μετα από λιγη ξεκουραση (χρειαζεται και αυτή!),βγηκαμε για βολτουλα.Οργανωνοντας την εκδρομη,με τη βοηθεια του ταξιδιωτικου οδηγου,ειχα δει ότι οι Βρυξελλες δεν είναι μονο η Grand Place και τα στενα περιξ αυτης.
Με το μετρο,κατεβηκαμε κοντα στην πλατεια Αμπιοριξ,στην Ανω Πολη,κοντα στη συνοικια της Ευρωπαικης Ενωσης.Ενα ομορφο μικρο παρκο,με πολυχρωμα λουλουδια,λιμνουλες και δεντρα και με ελαχιστους επισκεπτες,μας γοητευσαν.




Διασχισαμε τη Λεωφορο Παλμερστον και αυτή με λιμνουλες,χωρις όμως να λειτουργουν οι πιδακες στα συντριβανια.Ωραιο ντεκορ για φωτογραφιες.








Ο δρομος,κατηφορικος καταληγει στη λιμνη της Μαριας Λουιζας.




Η περιοχη εκεινη είναι ησυχη και είναι γνωστη για τα δειγματα Αρ Νουβο διακοσμησης που υπαρχουν στα κτιρια:φυτικα μοτιβα,σχεδια με ανθη,καμπυλωτα καγκελα από σφυρηλατο σιδερο,εντυπωσιακες βεραντες.Μια γειτονια με κομψες κατοικιες,για φραγκατους,χαχα!

Ειχε βραδυασει πια,οποτε ξαναπηγαμε προς την περιοχη του Χρηματιστηριου για πατατες τηγανητες στο χωνακι με μαγιονεζα και στο τελος,μπυριτσα στην πλατεια που βρισκοταν το ξενοδοχειο.Ο κοσμος ειχε αρχισει ηδη να πυκνωνει,αν και τα κεντρικα σημεια δε  μενουν ποτέ ερημα.Ικανοποιημενοι,συζητουσαμε για το κλου της μερας,το Mini Europe!
Άλλη μια μερα ειχε φτασει στο τελος της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: