Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Mέρα 9 ,πρωί : Βασιλικό Παλάτι,Βρυξέλλες

H ενατη μερα της εκδρομης ειχε γεματο προγραμμα.Περιλαμβανε επισκεψη στη Βασιλικη Πλατεια και το Βασιλικο Παλατι και μετα το μεσημερι,επισκεψη στη Γανδη.Επελεξα να μην αφιερωσω ολη τη μερα στη Γανδη (ετσι κι αλλιως,θελαμε οπωσδηποτε να παμε στο Παλατι).
Με το μετρο,αν και ηταν μονο μια-δυο στασεις πηγαμε ως το Παρκο των Βρυξελλων,οπου παλαιοτερα κυνηγουσαν οι Δουκες της Βραβαντης.Μπηκαμε από την πισω πλευρα.Δενδροφυτα μονοπατια,συντριβανια και αγαλματα εδιναν μια αισθηση ηρεμιας.Μεγαλοπρεπα,κομψα κτιρια του 18ου αι. πλαισιωνουν το παρκο και αγαλματα πανω σε βαθρα κοσμουν την πλευρα που βλεπει στην προσοψη του Παλατιου.












Η περιοχη της Βασιλικης Οδου είναι γεματη νεοκλασικα μεγαρα και αυτή η ομοιομορφια μας εντυπωσιασε.


Στο νεοκλασικο Παλατι διαμενει η Βασιλικη οικογενεια και για καποιες βδομαδες,που λειπει το καλοκαιρι,είναι ανοιχτα για το κοινο.Οποτε βρηκαμε την ευκαιρια,χωρις μαλιστα να πληρωσουμε εισοδο.






Γεωμετρικα παρτερια βρισκονται στην μπροστινη αυλη του Παλατιου αλλα τιποτα το ιδιαιτερο,καμια σχεση με αλλα παλατια που βριθουν από πολυχρωμα λουλουδια.




 Αρχισε να κτιζεται το 1820 στην περιοχη που βρισκοταν το Παλατι Κουντεμπερ του 12ου αι,ως κατοικια του μετεπειτα βασιλια Γουλιελμου Β΄ της Ολλανδιας.Οι διαδικασιες συνεχιστηκαν και επι βασιλειας Λεοπολδου Γ΄, στα τελη του 19ου αι.Αλλαγες στο εσωτερικο και αναστηλωσεις παλιοτερων τμηματων συντελεστηκαν και μεσα στον 20ο αι.
Οι αιθουσες είναι πολυτελεις,με υπεροχες νωπογραφιες,εντυπωσιακες οροφογραφιες,αναγλυφα και εκπληκτικους πολυελαιους!Εμεις ειδαμε αυτές,που προοριζονταν για τις επισκεψεις του κοινου.











Η τεραστια Αιθουσα του Θρονου είναι επιβλητικα διακοσμημενη,από τις πιο ομορφες  αντιστοιχες αιθουσες που εχω δει!Διαθετει κιονες με παρασταδες,11 πολυφωτα και 28 πολυελαιους,προσδιδοντας  μεγαλοπρεπεια στο χωρο. 











 Ξεχωριζει επισης,η Σαλα με τους καθρεφτες,που θυμιζει τη διασημη Αιθουσα στις Βερσαλλιες.Η ματια πεφτει στους επιχρυσωμενους τοιχους και το κεντρικο φατνωμα της οροφης.Αρχικα,νομιζα ότι ηταν καποια ιδιαιτερη οροφογραφια αλλα τελικα ηταν κατι πολύ διαφορετικο.Υπαρχουν πανω από ένα 1.600.000 διαμαντακια στο σχημα του σκαθαριου προερχομενα από την Ταυλανδη..Ολα εχουν σκουρο πρασινο,σμαραγδι χρωμα.Η συνθεση λεγεται ‘’Heaven of Delight’’,του Βελγου καλλιτεχνη Jan Fabre και της ομαδας του,φιλοτεχνημενη το 2002.Η πινελια ενός συγχρονου καλλιτεχνη στο Παλατι.Τα κομματια τοποθετηθηκαν και κολληθηκαν ένα-ένα,μεσα σε 4 μηνες!




Δυστυχως,παρα τη μοναδικοτητα της αιθουσας,εκεινες τις χωρες λαμβανε χωρα μια εκθεση οικολογικου-γεωλογικου περιεχομενου,οποτε ειχε διαφορα εκθεματα και μικρα κουβουκλια,κατι το οποιο με ξενισε.Μαλιστα,υπηρχαν και καποια παιχνιδια για τα παιδια,οποτε θυμιζε κατι σαν παιδικη χαρα!Τελειως ακαταλληλος χωρος για τετοιου ειδους εκθεση,για τα παιχνιδια-δραστηριοτητες,δεν το συζητω,ηταν εκτος πραγματικοτητας.
Επισης,μια άλλη εντυπωσιακη αιθουσα είναι και η επιχρυση Μικρη Λευκη Αιθουσα με τα βασιλικα πορτρετα του 19ου αι.Ροκοκο επιπλα του 18ου αι. και πολυελαιοι με κερια συντελουν στο μεγαλειο της αιθουσας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: