Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Μέρα 9,απόγευμα : Γάνδη


Μετα από  τη ΄΄βαρια΄΄ βασιλικη ατμοσφαιρα στο Παλατι των Βρυξελλων,γραμμη στο σταθμο για το τρενο προς τη Γανδη.
Λιγη ωρα αργοτερα,φτασαμε στο σταθμο της πολης,St Pieters.Πηραμε το τραμ για το κεντρο.Η περιοχη χτιστηκε τον 13ο – 14ο αι.,όταν η πολη ευημερουσε από το εμποριο υφασματων.Η αναπτυξη συνεχιστηκε το 16ο και το 17ο  αι.Στη συνεχεια,υπηρξε μια διακοπη αυτης της ακμης,για να υπαρξει ανακαμψη το 19ο,λογω των κλωστηριων της βαμβακουργιας.
Από την αρχη,αποφασισαμε να μην κανουμε καποια βαρκαδα,εφοσον ηταν όπως στη Μπρυζ,όπως και εγινε τελικα.
Η σταση μας ηταν στην Baafsplein,οπου ο Καθεδρικος του Sint Baafs,το κωδωνοστασιο (Belfort),σημα-κατατεθεν της πολης και ο Ναος του Αγ. Νικολαου είναι κοντα, το ένα στο άλλο.Τρια πανυψηλα οροθεσια,οι πυργοι των οποιων δεσποζουν στην ευρυτερη περιοχη.



 Το πρωτο ασχημο που ειδαμε,ηταν οι πολλες γραμμες τραμ,που περνουσαν από εκει μπροστα,οποτε δυσκολευτηκαμε να περασουμε απεναντι,με τη συνεχη ροη.Απ’ο,τι ειδαμε,αυτό συνεβαινε σε ολο το ιστορικο κεντρο,είναι αυτό που λεμε,δεν ξερεις από πού θα σου ερθει!Αρνητικο,για την εικονα ενoς ιστορικου κεντρου πολης,ειδικα του τυπου της Γανδης.To πεζοδρομιο ηταν πολύ στενο,ετσι και ειχε λιγο περισσοτερους ανθρωπους,καποιος θα αναγκαζοταν να περπαταει μεσα στο δρομο!
Ο Καθεδρικος  χτιστηκε σταδιακα από το 13ο αι,με φανερη την εξελιξη του γοτθικου ρυθμου.Ουσιαστικα,το εξωτερικο του ναου είναι μια μειξη ρομανικου και γοτθικου ρυθμου με καποια μπαροκ στοιχεια.



  Ο Γοτθικος ναος του Αγ. Νικολαου του 13ου αι. ηταν ο κυριος χωρος λατρειας,οπου πηγαιναν τα μελη των συντεχνιων της πολης,γιαυτο και αυτοι προσεθεταν τα παρεκκλησια τους στο κυριως κτιριο της εκκλησιας.



 Το μεσαιωνικο γοτθικο  κωδωνοστασιο του 14ου αι. διαθετει εναν πυργο,υψους 91 μ.







Προχωρησαμε από την Κapittelstraat  στην Hoogpoort,οπου βλεπει μια πλευρα του δημαρχειου της πολης,ένα εντυπωσιακο τεραστιο κτισμα. .Καταλαμβανει μεγαλο μερος της πλατειας Botermarkt.To παλαιοτερο κομματι είναι του 16ου αι. ,διακοσμημενο συμφωνα με τις αρχες του γοτθικου ρυθμου,ενώ το νεοτερο,της εποχης μετα τη μεταρρυθμιση.






Συνεχισαμε,βορεια στην πλατεια Vrijdagmarkt,μια τεραστια πλατεια,με καφετεριες και μπρασερι,αν και με λιγο κοσμο εκεινη την ωρα.










Διασχισαμε το καναλι και περασαμε απεναντι για να συναντησουμε το Gravensteen,το καστρο των Κομητων της πολης,με την επιβλητικη πυλη και τους ογκωδεις πετρινους τοιχους.Χρονολογειται από τα τελη του 12ου αι και αποτελουσε την κατοικια των κομητων ως τον 14ο αι.Στη συνεχεια χρησιμοποιηθηκε ως δικαστηριο, και φυλακη.Στην εσωτερικη αυλη βγαλαμε καποιες φωτογραφιες αλλα δεν προιχωρησαμε πιο μεσα για να ανεβουμε στις επαλξεις,να θαυμασουμε τη θεα,μαλλον θα επρεπε τελικα.





Απο το Kraanlei,περασαμε παλι από την άλλη πλευρα του καναλιου.
Ο κοσμος αρχισε να πυκνωνει,τα τραμ να πηγαινοερχονται και επρεπε να εχουμε μεγαλη προσοχη στο βαδισμα,οντως ηταν πολύ επικινδυνα με συγκεκριμενα σημεια να περασεις και με τοσο κοσμο γυρω-γυρω.Χωρια οι ποδηλατες,που μαλλον δεν ηθελαν να σταματουν πουθενα.
Δεν αναφερθηκα στο Gentse Festival.Ειναι ένα φεστιβαλ που γινεται μεσα στον Ιουλιο.Γιαυτο επελεξα να παμε Γανδη,1-2 μερες μετα το τελος του.Αν ειχαμε χρονο,θα ηταν καλυετρα να το αφηναμε ακομα πιο μετα.Τη μερα που πηγαμε ο τοπος ηταν παντου ακομα γεματος σκουπιδια ενω σκηνες και πλατφορμες αποσυναρμολογουνταν,σε μια περιοχη που είναι στενοχωρη,γενικα.Και όλα αυτά,με τον πληθος κοσμου,παντου εκει κοντα.Μεγαλη διαφορα με τη Μπρυζ,θα το ξαναπω.
Στην Groentemarkt βλεπουμε το κτιριο της συντεχνιας των κρεοπωλων πανω στο καναλι.Σε εκεινο το σημειο,αγορασαμε καραμελωμενα μουρα (δεν ειχα ξαναφαει κατι τετοιο,ωραια λιχουδια)και ολοι εβγαζαν φωτο το σωρο των  μουρων στον παγκο του μικροπωλητη!).




Τα περιφημα μουρα!

Το οπτικο μας σημειο αρχισε να ανοιγει καθως φτασαμε στο διασημο Graslei με τα πολυφωτογραφημενα μεσαιωνια κτιρια κατά μηκος του καναλιου ενώ απεναντι ηταν το Korenlei.Πανικος από κοσμο,το πιο τουριστικο σημειο.









Το μισο καναλι σχεδον, ηταν ακομα καλυμμενο από τεραστιες πλατφορμες,προφανως ειχαν γινει συναυλιες για το φεστιβαλ και παντου σκουπιδια,αδεια μπουκαλια,που στο πιο γραφικο σημειο της Γανδης.Καλα…Θα μπορουσε να είναι καλυτερα αν δεν ειχε τοοοσο κοσμο ή δεν ειχε γινει το φεστιβαλ.Μαλλον,την ανοιξη θα είναι πιο καλα,αν δε βρεχει βεβαια.
Τελοσπαντων,αναμεσα σε γερανους και εργατες που μετεφεραν πραγματα,περπατησαμε το καναλι και από τις δυο πλευρες.Η επιβλητικοτητα του σημειου είναι οντως επιβλητικη,με τα αετωματα να δεσποζουν και τους πυργισκους των ναων του Αγ. Νικολαου και των αλλων κτιριων να δημιουργουν ένα φοβερο φοντο.



Προσπαθουσαμε να τραβαμε φωτο υπο διαφορες γωνιες και δεν ηταν ότι πιο ευκολο,με τοσους γερανους και ραμπες.Αλλα ειπαμε,σε τετοιες περιπτωσεις κραταμε μονο τα θετικα και να ξεχναμε τα αρνητικα,τουλαχιστον  προσωπικα μιλωντας.
Από κει,βγηκαμε στην πολυβουη πλατεια Korenmarkt με τα εστιατορια,τα καφε και τις μπρασει,οπου πολυς κοσμος απολαμβανε την κινηση.






Διπλα ηταν ο ναος του Αγ. Νικολαου και οι στασεις των τραμ.



 Διαφορες αλλες αποψεις απο τη Γανδη.Γραφικα καναλια,δε χορταινα να τα φωτογραφιζω απο διαφορες πλευρες!








 Γοτθικοι πυργισκοι,ομορφα αετωματα,εντυπωσιακες αρχιτεκτονικες λεπτομερειες!












 Αυτα τα καλωδια..!




 Ειχε παει αργα το απογευμα και δεδομενων των συνθηκων,ειχαμε καθισε αρκετα,αλλωστε η συζυγος αρκετη ωρα πριν,ελεγε να φυγουμε,δεν της αρεσε καθολου η Γανδη.Και τωρα,αν τη ρωτησει κανεις,απανταει οτι δεν ηταν καθολου καλα,σε αντιθεση με τις  άλλες πολεις.
Τωρα καποιο καιρο μετα,θα ελεγα ότι η Γανδη αξιζει μια δευτερη,πιο εμπεριστατωμενη ευκαιρια,οπου θα μπορουσαμε να εξερευνησουμε ολη την περιοχη.Αλλα ποτε να τη βρεις,με λιγο κοσμο και με καλο καιρο...Ειναι να σου τυχει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: