Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Mέρα 2 : Bρυξέλλες

Ξημερωσε Τεταρτη.Το συνηθισμενο ψιλοβροχο,που μια αρχιζε και μια σταματουσε να μας εκνευριζει λιγο αλλα τι να κανουμε…Το προγραμμα ελεγε παλι Βρυξελλες αλλα αυτή τη φορα θα επικεντρωνομασταν στην Ανω Πολη.Αρχισαμε να ανηφοριζουμε πισω από το ξενοδοχειο.
     Στο δρομο μας,η εκκλησια της Αγ. Μαγδαληνης.



Στριψαμε δεξια και μετα από λιγα φτασαμε στη μεγαλοπρεπη Βασιλικη Πλατεια.Μπροστα μας ο νεοκλασικος ναος Σεν Ζακ Σιρ Κουμπεντερ και διαφορα μουσεια,γυρω.








     Εκεινη η μερα ηταν η παραμονη της μερας ανεξαρτησιας του Βελγιου και η πλατεια ηταν γεματη τανκς και αλλα στρατιωτικα οχηματα!
     Ειπαμε να παμε άλλη μερα στο Παλατι και προτιμησαμε να επισκεφθουμε το Μουσειο Καλων Τεχνων,νεοκλασικο κτισμα του 19ου αι,με αγαλματα και αναγλυφα στην προσοψη.





 Προτιμησαμε το τμημα με τα αριστουργηματα των μεγαλων Φλαμανδων Δασκαλων Ρουμπενς,Βαν Νταικ και αλλων και πραγματικα οι πινακες ηταν εντυπωσιακοι και εκφραστικοι,σε χρωματα και τεχνοτροπια.Αρεσκομαι να φωτογραφιζω πινακες ζωγραφικης και το ιδιο εκανα και εκει,αφου δεν υπηρχε σχετικη απαγορευση.












Οι μεσαιωνικές Βρυξέλλες




   Στη συνεχεια,κατευθυνθηκαμε προς την πλατεια Πετι Σαμπλον.Απο τη μια μερια υπαρχει ο γοτθικος ναος της Νοτρ Νταμ ντι Σαμπλον,




και από την άλλη, ομορφοι κηποι των τελων του 19ου αι.Στα κιγκλιδωματα που τους περικλειουν,βρισκουμε 48 μπρουτζινα Αρ Νουβο αγαλματα και στο πισω μερος,ένα συντριβανι,αφιερωμενο σε ολλανδους πατριωτες,με πολλους θυρεους να το κοσμουν.






   Στο βαθος,υπο εργα αναστηλωσης διακριναμε το Δικαστικο Μεγαρο,ένα τεραστιο νεοκλασικο κτιριο του 19ου αι,με εκταση,μεγαλυτερη απο τον Αγ. Πετρο στη Ρωμη.



Στην περιοχη της Ανω Πολης,φτασαμε μεχρι την πλατεια Γκραν Σαμπλον,που δεν ηταν κατι το ιδιαιτερο,περα από τα καφε και τα εστιατορια.



     Μετα την εξερευνηση μερους της Ανω Πολης,πηγαμε για φαγητο στην οδο Des Bouchers.Ευτυχως οι κραχτες εκει δεν ηταν τοσο ενοχλητικοι όπως αυτους που ειδαμε στη Ροδο προσφατα (!!).Ειχε παει ηδη νωρις το απογευμα!
Ξεκουραση για λιγη ωρα στο ξενοδοχειο (γιαυτο χρειαζεται το κεντρικο ξενοδοχειο αλλα δεν περιμενα να αισθανομαι τοσο δικαιωμενος στην επιλογη μου).
      Αργοτερα,περασαμε να θαυμασουμε τον πανυψηλο γοτθικο Καθεδρικο της πολης,των Αγιων Μιχαηλ και Γουδουλης,δειγμα του του ρυθμου της Βραβαντης.
Οι εργασιες ξεκινησαν το 1226 και ολοκληρωθηκε στις αρχες του 16ου αι.Ειναι σπανιο δειγμα ναου με 2 καμπαναρια,στην ευρυτερη περιοχη.



     Το βραδυ περασε με την καθιερωμενη,πια,επισκεψη στην Grand Place και σοκολατα σε μαγαζι Godiva(αλυσιδα σοκολατερι!)



Ετοιμαζομασταν πλεον για τις ημερησιες εκδρομες από την επομενη μερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: