Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Μέρα 7 : Μπρυζ


Η Μπρυζ ηταν η κυρια πολη που ηθελα να επισκεφτω στο Βελγιο.Ανυπομονουσα να παμε,να κανουμε τη βαρκαδα στα καναλια,να θαυμασουμε την αρχιτεκτονικη των κτιριων,τη μεσαιωνικη ατμοσφαιρα της πολης,όπως ελεγαν οι ταξιδιωτικοι οδηγοι.
Η αποσταση με το τρενο,κοντινη,με κατευθυνση βορειοανατολικα των Βρυξελλων.Ειχα μια σκεψη,αρχικα,να καναμε και μια διανυκτερευση αλλα τελικα επιλεξαμε την ημερησια εκδρομη.
Ενώ στο τελος της προηγουμενη μερας,ο καιρος ειχε βελτιωθει αισθητα,την επομενη το πρωι επεστρεψε το γνωριμο συννεφιασμενο σκηνικο.Μετα από λιγη ωρα,φτασαμε στη Μπρυζ.Εξαρχης,ειχαμε πει να μην επισκεφτουμε καποιο μουσειο,εφοσον θα πηγαιναμε μονο εκεινη τη μερα.
Πηραμε λεωφορειο για τη Grote Markt της πολης.Τελικα ηταν αρκετα κοντα.Στη συντομη διαδρομη,ειδαμε μικρα παρκα,φροντισμενα σημεια πρασινου,πολύ ομορφα.
Κατεβηκαμε στην πλατεια,σχηματισμενη ηδη από τον 13ο αι.Ενας εντυπωσιακος χωρος απλωνοταν μπροστα μας.Γυρω-γυρω επιβλητικα κτιρια,κατά βαση του 17ου αι. ,ορθωνονταν μπροστα μας.Εγω βεβαια ειχα δει αρκετες φωτογραφιες στο ιντερνετ,οποτε ηξερα περιπου τι θα εβλεπα αλλα και παλι,δε μπορουσε να συγκριθει με την πραγματικοτητα!Κοσμος πολυς,φυσικα.












Η επομενη μιση ωρα αναλωθηκε στη φωτογραφιση των κτιριων της πλατειας,πολλων λεπτομερειων,εχουμε και ένα αρχειο να εμπλουτισουμε!Το Belfort,το καμπαναριο του 13ου – 15ου  αι. , υψους 83 μ.,σημα κατατεθεν της πολης,ειναι ένας ογκωδης οκταγωνικος πυργος,οπου φυλασσεται ο μεσαιωνικος Καταστατικος χαρτης της.



Ειχε πλακα,ότι στην πλατεια,μπορουσαν να εισελθουν ολων των ειδων τα …οχηματα.Πρωτη φορα βλεπαμε,αυτοκινητα,λεωφορεια,αμαξες με αλογα,ποδηλατα και πεζους,διεσχιζαν τον πλακοστρωτο δρομο.Αυτοι οι ποδηλατες,ωρες-ωρες δημιουργουσαν προβλημα,εφοσον πηγαιναν παντου και δε σταματουσαν,όταν εβλεπαν πεζους!
Από την κεντρικη πλατεια,περασαμε σε μια μικροτερη χαριτωμενη πλατεια,το Burg,καποτε θρησκευτικο και πολιτικο κεντρο της Μπρυζ.Εκει βρισκεται το Δημαρχειο,του 14ου-15ου αι.,διακοσμημενο με πυργισκους,πολυχρωμους θυρεους και αγαλματα,πολλα από τα οποια απεικονιζουν τους αρχοντες της Φλανδρας.Επισης,στην πλατεια αυτή στεγαζεται το Πρωτοδικειο,όπως και η μπαροκ Οικια του Προεστου.
















 Μπηκαμε στο εσωτερικο του Δημαρχειου αλλα ειδαμε μονο τον προθαλαμο,οπου υπηρχαν πινακες με πορτρετα επιφανων ανδρων της πολης,καθως και γκραβουρες του κτιριου.
 Στο νοτιοδυτικο ακρο του Μπουργκ,βλεπουμε τη ρομανικη Βασιλικη του Αγ. Αιματος του 12ου αι,που στεγαζει μια από τις ιεροτερες λειψανοθηκες της Ευρωπης.Επιχρυσα αγαλματα και εδώ,θυρεοι και λιονταρια,στηριγμενα πανω σε ασπιδες,κοσμουν την εισοδο.







Το εσωτερικο ηταν πολύ επιβλητικο,χωρισμενο σε δυο παρεκκλησια.Το κατω του Αγ. Βασιλειου,το οποιο επισκεφθηκαμε,ηταν πολύ υποβλητικο:χαμηλος φωτισμος,σχεδον μισοσκοταδο με τον Εσταυρωμενο και τη γοτθικη Αγ. Τραπεζα,να δεσποζουν και να συντελουν στη δημιουργια της κατανυκτικης ατμοσφαιρας.
Υστερα από λιγο,ξαναβγηκαμε στο Μπουργκ και μεσα από το  λεγομενο ΄΄Σοκακι του Τυφλου Γαιδαρου΄΄,


περασαμε στη Vismarkt,αγορα οπου πωλουνται θαλασσινα και ψαρια.



Απoπου ειδαμε το πρωτο καναλι της πολης.




Αρκετα κτιρια εκει,όπως και σε ολη την πολη,όπως ειδαμε αργοτερα,εχουν τις χρονολογιες κατασκευης τους στις προσοψεις.








Απο εκεινο το σημειο αρχιζουν και οι αποβαθρες,για τη βαρκαδα στα καναλια.Επειδη παντα γινεται ντορος για αυτό το πραγμα(ότι επιβαλλεται η ΄΄κρουαζιερα΄΄),προσωπικα το βρηκα πολύ tourist trap,όπως λεμε.Τουλαχιστον για τη Μπρυζ.Ας πουμε,η βολτα με γονδολα στη Βενετια απεχει παρασαγγας,αν μπορω να κανω μια τετοια συγκριση.
25 ατομα,κολλημενα σε μια βαρκα,με έναν ξεναγο-οδηγο που εκανε αγγαρεια αλλα στο τελος,ζητησε και φιλοδωρημα.Ενω η διαδρομη είναι τοσο γραφικη και ρομαντικη στον ποταμο Νταιβερ και τα γυρω καναλια,οι πολλοι συνεπιβατες ηταν ένα προβλημα.Παρα τις δυσκολιες στη φωτογραφιση (σε αρκετα πλανα,βγαινανε και οι παλαμες ή τα κεφαλια των υπολοιπων,εντωμεταξυ εχανες το στιγμυτυπο αλλα και τη στιγμη.Παρολ’αυτά,βγαλαμε πολλες (δυο μπαταριες είναι αυτές!).











Ομορφα κτιρια...υπεροχα καναλια...




















Φυσικα,είναι μοναδικη η αισθηση,να περπατας κατά μηκος των γραφικων καναλιων.Απολαυση είναι και να χανεσαι στα δαιδαλωδη,φιδωτα δρομακια,πραγματικα χανεις την αισθηση του χρονου!
Χαθηκαμε στα στενα και ανακαλυψαμε ένα μικρο παρκο,με λιμνουλα με πιδακα νερου,ένα συμπλεγμα με γλυπτα και κυκνους,να βολταρουν,ο,τι πρεπει για φωτογραφια!







Μετα από αρκετη περιπλανηση,γυρισαμε σε ένα σημειο,γειτονικο του Μπουργκ.Καθισαμε σε μια μπρασερι,οπου οι πιο πολλοι πελατες ετρωγαν μυδια με πατατες τηγανητες και ψηλα ποτηρια,με μπυρα ή κρασι.Φαγαμε μοσχαρι βρασμενο σε ένα ειδος μπυρας και κεφτεδες μεσα στη σαλτσα και ολα αυτά,σερβιρισμενα σε εμαγε κατσαρολακια!Εξαιρετικα!



 Το νερο εκει μας βγηκε πανακριβο…6 ευρω το μπουκαλακι 50 ml!!Ελεος!
Επιασα την κουβεντα με ένα σερβιτορο για αυτό το θεμα και αυτος απαντησε ότι από το νερο πληρωνονται οι μισθοι,το νοικι του μαγαζιου κλπ,γιαυτο αυτοι πινουν μονο μπυρα!Δεν ξαναπηραμε νερο σε εστιατοριο,από τοτε!Ακομα και σε ιταλικο που καθισαμε,πιτσαρια ηταν δηλαδη,δωσαμε 6 ευρω το 1 ml!
Στη συνεχεια,χαλαρωσαμε κοιτωντας και τα μαγαζια με τις δαντελες και τα συναφη (η συζυγος,όχι εγω!) και μετα από καποια ψωνια,καθισαμε για καφε στη Grote Markt,να απολαυσουμε το  περιβαλλον.
Μελετωντας τον ταξιδιωτικο οδηγο,διαπιστωσα ότι ειχε ιδιαιτερη αναφορα στην περιοχη βορειοανατολικα της κεντρικης πλατειας,ετσι κατευθυνθηκαμε προς τα εκει.Μεσω της πλατειας Van Eyck,βολταραμε στην οδο Spinolarei και τα γυρω στενα.Οντως,ο κοσμος ηταν αισθητα λιγοτερος,ότι πρεπει για καποιον που θελει να εχει την ησυχια να ανακαλυψει γραφικες γωνιες και γοητευτικα πλακοστρωτα,χωρις την πολυκοσμια που επικρατει συνηθως γυρω από τα πιο κεντρικα σημεια.






Η περιπλανηση συνεχιστηκε προς το γοτθικο Ναο της Παναγιας του 15ου αι.,με το τεραστιο καμπαναριο υψους 123 μετρων,το οποιο ειδαμε σε αρκετα σημεια,κατά τη διαρκεια της βαρκαδας,νωριτερα.Ειναι το δευτερο πιο ψηλο τουβλινο κωδωνοστασιο στον κοσμο,μετα από αυτό του Αγ.Μαρτινου στο Λαντσχουτ της Γερμανιας.





Μια που καταπιαστηκαμε με τις εκκλησιες,ψαξαμε και βρηκαμε τον καθεδρικο της πολης,Σιντ Σαλβατορ,που χρονολογειται ηδη από το 12ο αι. ως ενοριακος ναος,πριν γινει καθεδρικος της Μπρυζ,τον 19ο,οποτε και αναστηλωθηκε με νεογοτθικο στυλ και το ρομανικου ρυθμου κωδωνοστασιο.



Γραφικες γωνιες...

















Ειχε παει ηδη αργα το απογευμα,εχοντας συμπληρωσει αρκετες ωρες ταξιδιου στο χρονο,στην υπεροχη Μπρυζ.
Ο κοσμος ειχε μειωθει αρκετα,ακομα και στη Grote Markt,περιμενοντας  το λεωφορειο για το σταθμο των τρενων.
Συμφωνω με αυτους που λενε ότι χρειαζεται και μια νυκτα να μεινει καποιος εκει,όταν τα καναλια είναι φωτισμενα,γιαυτο επιβαλλεται άλλη μια επισκεψη,μελλοντικα!

1 σχόλιο:

Travel Tips είπε...

Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σας. Εμείς ήμασταν εκεί πέρσι, μαγική πόλη, θα ήθελα να ξαναπάω!
Δείτε τη δική μας ανάλυση εδώ
http://traveltipsgr.blogspot.com/2011/07/blog-post_04.html